FN:s generalsekreterare António Guterres kritiserar Israel för en ambulansattack. Arkivbild.
FN:s generalsekreterare António Guterres kritiserar Israel för en ambulansattack. Arkivbild. - Foto: Seth Wenig/AP/TT

FN-chefen kritiserar Israel för ambulansattack

FN:s generalsekreterare António Guterres reagerar starkt på den israeliska attacken mot en konvoj med ambulanser i Gaza på fredagen. Och klimatet mellan FN och Israel blir allt frostigare.


"Jag förfäras över den attack som har rapporterats mot en ambulanskonvoj utanför al-Shifasjukhuset. Bilderna av kroppar utspridda på gatan utanför sjukhuset är skakande", kommenterar Guterres i ett uttalande, enligt AFP.

Guterres understryker samtidigt att han inte har glömt Hamas terrorattacker mot Israel den 7 oktober, som startade kriget.

Israel har bekräftat en attack mot en ambulans men hävdar att ambulansen som den riktades mot användes av Hamas.

— Våra enheter såg att ambulanser användes för att köra runt Hamasterrorister, vi uppfattade ett hot och attackerade, säger en talesperson för den israeliska militären (IDF) Jonathan Conricus, till CNN.

Inte första gången

Det är inte första gången som Hamas använder ambulanser som taxi, det gjordes 2014 och det görs nu igen, hävdar Conricus. Om de används på det sättet och utgör ett hot har Israel rätt att slå mot dem, enligt honom.

En av AFP:s journalister vid platsen för attacken såg ett flertal kroppar liggande på gatan invid den förstörda ambulansen intill sjukhuset, som är överfullt av sårade samt människor som söker skydd från israeliska bombningar.

Chefen för Världshälsorganisationen, FN-organet WHO, uttalade sig innan Guterres och säger sig vara djupt chockerad över attacken.

"Vi upprepar: patienter, sjukvårdspersonal, lokaler och ambulanser måste skyddas. Alltid." framhöll Tedros Adhanom Ghebreyesus, i ett inlägg på den sociala medieplattformen X.

Dubbla måttstockar

Men Israels FN-ambassadör Gilad Erdan rasar mot WHO-chefens uttalande och anklagar honom för att använda dubbla måttstockar, utan hejd.

"Var ni där? Säkerställde ni att att Hamas terrorister inte använde ambulansen för terror? Det gjorde de!" refererar den israeliska tidningen Haaretz Erdans reaktion.

"Ni tar varje tillfälle som uppstår att fördöma Israel, men håller tyst när Hamas medvetet skjuter raketer mot Barzialai-sjukhuset i Ashkelon", fortsätter Gilad Erdan och undrar var WHO-chefen höll hus när "Hamas-Nazis" mördade israeliska sjukvårdare och sköt mot ambulanser.

TT
/
Hot
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!