Ett porträtt av den judiska flickan Anne Frank på ett museum i USA. Arkivbild.
Ett porträtt av den judiska flickan Anne Frank på ett museum i USA. Arkivbild. - Foto: Gerald Herbert/AP/TT

Tysk förskola vill byta namn från Anne Frank

Vreden är stor över att en tysk förskola – i en tid när antisemitismen oroande ökar – väljer att presentera en plan på att döpa om skolan från Anne Frank till Weltentdecker (ungefär världsutforskare).


Skolledningens förklaring till att ett namnbyte behövs är att den judiska flickan Anne Franks öde är för svårt för barn att förstå, rapporterar tyska medier, bland annat Der Spiegel.

Även borgmästaren i staden Tangerhütte har ställt sig bakom ett namnbyte, och chefen för den aktuella förskolan Linda Schichor hävdar att det är skolans barnråd som har sagt att man vill ha ett mer "barnvänligt" namn.

Dog i Bergen-Belsen

"Vi ville ha något utan politisk bakgrund", uppges Schichor ha sagt.

Den judiska flickan Anne Frank föddes i Frankfurt am Main 1929. Hennes familj flydde till Nederländerna från nationalsocialisterna 1933. Hon gömde sig där i ett hemligt annex i Amsterdam från 1942 till 1944. Under denna tid skrev Anne Frank en dagbok som är ett av världslitteraturens mest lästa verk. Anne Frank dog i koncentrationslägret Bergen-Belsen 1945, 15 år gammal.

Men förutom stöd av borgmästaren verkar få maktgrupper i staden ställa sig bakom planerna på namnbytet.

Flera kritiker säger att det skulle skicka "fel signal" med ett namnbyte i en tid av växande antisemitism.

"Politisk naivitet"

På onsdagen väntas stadens styrande fullmäktige enhälligt att ta ställning mot begäran om att döpa om förskolan, meddelar kommunfullmäktiges ordförande Werner Jacob.

— Jag tror att det helt enkelt var politisk naivitet och en – jag kan inte hitta något annat ord för det – brist på historia bakom förskolans begäran, kommenterar Werner Jacob planen på ett namnbyte.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!