FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Volker Türk, anklagar både Israel och Hamas för att ha begått krigsbrott i det pågående kriget i Gaza. Arkivbild.
FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Volker Türk, anklagar både Israel och Hamas för att ha begått krigsbrott i det pågående kriget i Gaza. Arkivbild. - Foto: Hadi Mizban/AP/TT

FN-topp: Israel och Hamas har begått krigsbrott

FN-toppen Volker Türk anklagar både Israel och Hamas för att ha begått krigsbrott. Världsorganisationens generalsekreterare António Guterres säger att det höga antalet civila som dödats i Gaza visar att något "tydligt är fel".


FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Volker Türk riktade hård kritik mot både Israel och terrorstämplade Hamas i samband med ett besök vid gränsövergången Rafah mellan Egypten och Gaza på onsdagen.

I ett uttalande som återges på FN:s hemsida säger Volker Türk att de grymheter som palestinska väpnade grupper gjort sig skyldiga till är avskyvärda och utgör krigsbrott.

"Israels kollektiva bestraffning av palestinska civila är också ett krigsbrott, precis som olaglig tvångsförflyttning av civila", säger Türk.

Türk uppmanar till omedelbart eldupphör och säger att den nuvarande situationen är den farligaste för befolkningen i Gaza, Västbanken, Israel och i regionen som helhet på över 50 år.

FN:s generalsekreterare António Guterres har tidigare varit mycket kritisk mot både Hamas och Israel. I ett uttalande på onsdagen riktar han återigen hård kritik mot de två parterna i kriget.

"Hamas begår kränkningar när de använder mänskliga sköldar, men när man ser på det höga antal civila som dödats i de militära operationer, så är det någonting som tydligt är fel", säger Guterres.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!