Storbritanniens inrikesminister Suella Braverman får sparken. Arkivbild.
Storbritanniens inrikesminister Suella Braverman får sparken. Arkivbild. - Foto: Kevin Wolf/AP/TT

Storbritanniens inrikesminister får sparken

Storbritanniens inrikesminister Suella Braverman får sparken, rapporterar brittiska medier.


Beskedet kommer efter flera veckors intensiv debatt om och kring Braverman. Hon har dels anklagat brittisk polis för att vara alltför återhållsam mot propalestinska demonstranter, och dels lett initiativ att skärpa den brittiska migrationspolitiken.

I ett tal i slutet av september beskrev hon "okontrollerad invandring" som ett existentiellt hot mot västvärlden och nämnde då bland annat Malmö i en rad av europeiska städer där man "lever med konsekvenserna av det här misslyckandet".

Storbritanniens högsta domstol ska denna vecka fatta beslut om regeringens omtvistade planer på att skicka asylsökande personer till Rwanda medan dessa väntar på att deras ärenden ska hanteras av brittiska myndigheter.

Bravermans utspel om den brittiska polisen – där hon också drog paralleller mellan propalestinska demonstranter och nordirländska sådana – väckte skarp kritik från många håll, men ministern tycktes vinna visst stöd i en mer konservativ falang inom regerande Tory-partiet.

Suella Braverman (född 1980) blev Storbritanniens inrikesminister i oktober 2022 och var tidigare ledare för den konservativa EU-kritiska partifalangen European Research Group. Hon valdes in i parlamentet 2015 och har föräldrar med indiskt ursprung, inflyttade från Afrika.

TT
/
/
/
/
Hot
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!