Kinas president Xi Jinping och USA:s president Joe Biden möttes senast vid G20-mötet i Bali för ett år sedan. Arkivbild.
Kinas president Xi Jinping och USA:s president Joe Biden möttes senast vid G20-mötet i Bali för ett år sedan. Arkivbild. - Foto: Alex Brandon/AP/TT

Biden och Xi vill hålla dialogen öppen

Det råder ingen brist på svåra frågor att avhandla när presidenterna Xi och Biden möts i Kalifornien. Relationen länderna emellan har varit minst sagt knackig det senaste året. Nu är målet främst att stabilisera förbindelserna.


Att mötet mellan Kinas president Xi Jinping och USA:s president Joe Biden blir av ses som ett tecken på att båda länderna är måna om att vårda förbindelserna. Detta trots handelskrig, nedskjutna spionballonger och USA:s representanthus talman Nancy Pelosis kontroversiella besök i Taiwan i fjol – som ledde till att Kina avbröt en rad samarbeten med USA.

Bland annat avbröts då kommunikationen mellan ländernas militärer, en kontakt som USA nu signalerat att man vill återuppta.

Men trots att onsdagens samtal är hett emotsedda väntas de inte leda till några större genombrott och inte heller några särskilt omvälvande gemensamma uttalanden. Men mötet är ändå Bidens viktigaste programpunkt i samband med det fyra dagar långa Apec-mötet i San Francisco. Förhoppningen är att tina upp de frostiga förbindelserna, och med bättre dialog kan risken för missförstånd – som i förlängningen kan leda till konflikter – minska, bedömer personer med insyn i USA.

"Hantera konkurrensen"

Relationerna mellan USA och Kina ser i dag inte ut som för fem eller tio år sedan, poängterade en högt uppsatt amerikansk tjänsteman förra veckan. Några specifika mål med mötet mellan supermakternas ledare specificerades inte då, i uttalandet som kom vid en pressinformation i Vita husets regi.

— Målet här handlar egentligen om att hantera konkurrensen, förhindra risken för konflikt och se till att kommunikationskanalerna är öppna, sade tjänstemannen.

Små detaljer

Xi och Biden känner varandra sedan många år, från tiden då de båda var vicepresidenter. På sina nuvarande poster som presidenter träffades de för första gången i Bali i november i fjol, i samband med G20-mötet där.

Xis resa till Kalifornien är hans första USA-resa sedan han 2017 blev bjuden på chokladkaka i expresident Donald Trumps Mar-a-Lago i Florida. Då var relationerna länderna emellan mindre ansträngda och mötet hölls i en mer avslappnad atmosfär.

Den här gången, när han träffar Joe Biden, är säkerhetspådraget som vanligt enormt. Det görs stora ansträngningar för att alla små detaljer ska bli helt rätt, bland annat är det viktigt hur de två ledarna gör entré, hur de hälsar, hur de sitter och eventuellt äter och dricker.

Hur mycket av det som händer och sägs som kommer att meddelas till omvärlden är okänt.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!