35 personer anlände till gränsstationen i Salla på måndagen.
35 personer anlände till gränsstationen i Salla på måndagen. - Foto: Lapplands Gränsbevakningssektion/TT

Nya cyklande till Finlands norra ryssgräns

Cyklande asylsökande har anlänt till gränsstationen Salla i finska Lappland från Ryssland – i iskyla. I helgen stängdes fyra gränsstationer i södra Finland och statsminister Petteri Orpo är beredd att utöka insatserna. Ryssland förnekar anklagelser om att transportera asylsökande till gränsen.


Under måndagen meddelade gränsstationen i Salla att 35 asylsökande anlänt under dagen. Många av dem anlände på cykel i det iskalla vintervädret på minus 20 grader norr om polcirkeln.

Uppgiften kommer från den finländska gränsbevakningssektionen, enligt tidningen Hufvudstadsbladet.

De cyklande asylsökande förvånade finländska gränspatrullen då det är sju mil till närmaste mindre ort och 17 mil till närmaste stad på den ryska sidan.

Fenomenet fortsätter

Statsminister Petteri Orpo (Samlingspartiet), och gränsbevakningens chef Pari Kostamovaara höll på måndagen en presskonferens om gränsfrågan på gränsstationen Vartius.

— Det verkar som om fenomenet fortsätter här, sade han till reportrar på plats. Vi förbereder kraftfulla åtgärder och vi är redo att sätta in dem om så krävs, sade Orpo till reportrar på plats.

Natten till lördagen stängde Finland fyra gränsövergångar i sydöstra delen av landet. Gränsövergångarna ska vara stängda i minst tre månader. De fyra stationerna Niirala, Imatra, Nuijamaa och Vaalimaa ligger vid Finska viken.

Då hade över 500 personer anlänt från Ryssland till Finland för att söka asyl vid den östra gränsen.

Ryskt nekande

Men regeringen tillät att gränskontrollerna norrut hålls öppna, då de bland annat ligger långt från någon tätort.

Ryssland förnekar att asylsökande från andra länder skjutsas till gränsen till Finland.

— Vi godtar inte sådana anklagelser. Gränsövergångar används av dem som har rätt att ta sig över gränsen, sade Dmitrij Peskov som är Kremls talesperson.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!