Palestinier på plats vid rasmassorna efter att flyktinglägret Nuseirat på Gazaremsan träffats av israelisk beskjutning. Foto är taget 20 november.
Palestinier på plats vid rasmassorna efter att flyktinglägret Nuseirat på Gazaremsan träffats av israelisk beskjutning. Foto är taget 20 november. - Foto: Adel Hana/AP/TT

Hamas-ledare: Uppgörelse nära

Israel och Hamas är "nära att nå en överenskommelse om vapenvila", skriver Ismail Haniyeh, Hamas högste politiske ledare, i ett inlägg på Telegram. Om uppgörelsen blir verklighet kan en del av de människor som hålls gisslan av Hamas att friges, enligt källuppgifter.


Parternas förhandlare har arbetat för att nå en uppgörelse att de cirka 200 personer som hålls som gisslan i Gaza efter den terrorklassade organisationens attack.

Två källor med insyn uppger för nyhetsbyrån AFP att det förslag som för närvarande diskuteras skulle innebära ett fem dagar långt eldupphör på marken och en begränsning av israeliska flygräder över södra Gaza.

I gengäld kommer mellan 50 och 100 av de gisslantagna personerna att släppas, enligt uppgifterna.

Biden tror på uppgörelse

Från Israels håll kommer omkring 300 palestinier att friges från israeliska fängelser, bland dem kvinnor och barn.

Uppgifterna har inte kommenterats av Israel.

På måndagen fick USA:s president Joe Biden en fråga om huruvida en uppgörelse om att släppa gisslan var nära förestående.

— Jag tror det, svarade han då.

Israel har sedan krigets start uppmanat alla människor i Gazaremsan att söka sig till dess södra halva, med hänvisning till att de är säkrare där. Flygbombningarna och beskjutningen har dock fortsatt riktats även mot mål i den södra delen med många civila dödsfall som följd.

Tusentals dödade

Enligt FN:s beräkningar befinner sig omkring 1,7 miljoner människor – tre fjärdedelar av befolkningen – på flykt inom det lilla kustområdet.

Israels omfattande bombanfall mot Gazaremsan, som enligt vårdmyndigheterna där har dödat fler än 13 300 människor, inleddes efter den terrorstämplade islamiströrelsen Hamas blodiga anfall mot civila i Israel den 7 oktober, då 1 200 personer uppges ha blivit dödade. Över 200 personer hålls enligt uppgift som gisslan av Hamas till följd av attackerna.

Israel motiverar många attacker som har drabbat civila mål med att Hamas har militära ställningar där eller i ett stort tunnelsystem under marken.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!