Israeliska styrkor på plats utanför al-Shifa-sjukhuset i Gaza. Bilden är tagen i onsdags.
Israeliska styrkor på plats utanför al-Shifa-sjukhuset i Gaza. Bilden är tagen i onsdags. - Foto: Victor R Caivano/AP/TT

Stridspausen mellan Israel och Hamas inleds

Stridspausen mellan Israel och Hamas ska nu ha inletts, klockan 06 på fredagsmorgonen svensk tid. Pausen är den första sedan kriget bröt ut i och med terrorstämplade Hamas blodiga attack den 7 oktober.


13 israeliska gisslan planeras släppas senare under fredagen i utbyte mot ett icke exakt specificerat antal palestinier som ska släppas från israeliska fängelser.

Det efterlängtade beskedet om starttiden för vapenpausen kom från Qatars utrikesdepartements talesperson Majed al-Ansari på torsdagen.

Ska föras till Israel

De frigivna gisslan ska lämnas över till Internationella Rödakorskommittén (ICRC), som sedan ska föra dem till Israel. Till vem, och var överlämnandet ska ske, har enligt uppgifter varit en av stötestenarna i förhandlingarna.

Enligt den överenskommelse som sedan tidigare aviserats ska sammanlagt 50 gisslan friges av Hamas under vapenvilan och 150 palestinska fångar från Israel.

För Gazas del innebär det tillfälliga avbrottet i striderna en välkommen paus för dess drygt två miljoner invånarna.

Avtalet om vapenvila och gisslanöverlämning kom efter över sex veckor av krig och efter förhandlingar som letts av Qatar i nära samarbete med USA. Det har uppgetts att båda sidor främst kommer att släppa kvinnor och barn.

Minst 200 personer tros hållas som gisslan av Hamas efter islamistgruppens attack mot Israel den 7 oktober, då omkring 1 200 personer dödades av Hamas, merparten av dem civila.

14 000 uppges ha dödats

Majed al-Ansari uppger att en lista om vilka i gisslan som är i livet kommer att offentliggöras. Någon enstaka gisslan har frigivits tidigare under krigets gång.

Gazas hälsomyndigheter uppger på torsdagen att över 13 300 människor har dödats i Gazaremsan sedan Israel inledde sina motanfall den 7 oktober. Enligt myndigheterna har man inte kunnat uppdatera siffrorna från sjukhus i Gazas norra delar sedan den 11 november, och att dödssiffrorna därför tros vara högre.

Tidigare har myndigheten uppgett att 14 000 människor har dödats.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!