EU:s justitiekommissionär Didier Reynders. Arkivfoto.
EU:s justitiekommissionär Didier Reynders. Arkivfoto. - Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT

Ökat journalistskydd mot stämningar

Journalister och människorättsaktivister ska få ökat stöd i EU mot obefogade stämningar. Till skydd för demokratin, anser EU-kommissionen.


En uppgörelse nåddes under natten mot torsdagen om det förslag på åtgärder mot stämningar och rättsprocesser som EU-kommissionen lade fram i fjol.

"Våra demokratier är i fara när de rika och mäktiga kan tysta kritiker i domstol. . . Med den här nya lagen försvarar EU journalister och människorättsförsvarare mot obefogade och kränkande rättsprocesser", säger Félix Bolaños, justitieminister i ministerrådets ordförandeland Spanien, i ett pressmeddelande.

Den så kallade anti-slapp-lagstiftningen – efter den engelska förkortningen för medvetna försök att tysta eller skrämma obekväma publiceringar – har under processen fått kritik för att ha urvattnats av EU-ländernas regeringar.

"Det här är viktigt för att försvara europeiska demokratier, rättsstatssystemet och yttrandefriheten", kommenterar ändå EU:s justitiekommissionär Didier Reynders på torsdagen.

De exakta detaljerna i uppgörelsen är ännu inte kända. För att reglerna ska träda i kraft krävs nu formella godkännande från både EU-parlamentet och ministerrådet.

TT
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!