En misstänkt våldtäktsman med kopplingar till Sverige ställs inför en fransk domare på fredagen. Arkivbild.
En misstänkt våldtäktsman med kopplingar till Sverige ställs inför en fransk domare på fredagen. Arkivbild. - Foto: Christophe Ena/AP/TT

Sektledare utreds för våldtäkt i Frankrike

En 71-årig man, som varit ledande i en sekt i Frankrike och som haft kopplingar till Sverige, ställs inför en förberedande rättsförhandling på fredagen. Mannen misstänks för bland annat människosmuggling, kidnappning och våldtäkt.


Ytterligare 14 personer som gripits i samband med en stor polisrazzia på flera platser i Frankrike, ska också utfrågas av domstolen i en inledande rättsprocess.

Den 71-årige mannen är rumänsk medborgare, men uppges ha sökt och fått asyl i Sverige i början av 2000-talet och ha varit verksam i Malmö och Karlskrona, rapporterar Expressen. Han har varit efterlyst av bland annat Interpol, och dömts till fängelse i Rumänien för våldtäkt på minderårig.

Mannen har använt sig av flera namn och påstår sig vara tantraguru. Han uppges ha haft en ledande position i sekten som finns i ett tiotal länder.

Den misstänkte sektledaren greps tidigare i veckan av fransk polis, tillsammans med ytterligare ett 40-tal personer.

De gripna i sekten anklagas för övergrepp, under täckmanteln att utöva yoga. Sekten driver flera yogaskolor och andra verksamheter.

Tillslagen på tisdagen genomfördes samtidigt i Paris, Seine-et-Marne, Val-de-Marne och Alpes-Maritimes. Sammanlagt 175 poliser deltog. Sektledaren själv greps enligt uppgifterna i Val-de Marne.

Enligt AFP hölls ett 20-tal kvinnor inlåsta av sekten.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!