Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp har Hamas aldrig tidigare riktat in sig på mål utanför Mellanöstern. Arkivbild.
Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp har Hamas aldrig tidigare riktat in sig på mål utanför Mellanöstern. Arkivbild. - Foto: Sören Andersson/TT

Terrorexpert om gripandena: "Trendbrott"

Gripandet av Hamasmedlemmar med terrorplaner i Europa visar på ett trendbrott, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp. Det sticker ut rejält, säger han. Liknande planer finns sannolikt även i Sverige, enligt underrättelseexpert.


Att Hamas tentakler sträcker sig ut i Europa är välkänt, inte minst när det handlar om hur organisationen finansieras.

Men att attacker planeras utanför Mellanöstern har aldrig tidigare hänt, enligt Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan.

— Det sticker ut rejält, eftersom Hamas bara har genomfört terrordåd på israeliskt ockuperade områden eller i Israel. Fokus är på kampen där, men det här var ett trendbrott, säger han.

Torsdagens gripanden i både Tyskland och Danmark följde tätt på varandra.

De fyra män som greps i Tyskland var enligt åklagaren medlemmar i terrororganisationen Hamas och ska ha planerat attacker mot judiska institutioner i Europa.

Polariserat samhällsklimat

I Danmark rör det sig om totalt sex personer som häktats efter ett tillslag mot ett nätverk som misstänks ha planerat ett terrordåd.

Enligt den danska säkerhetspolisen PET finns inget direkt samband mellan gripandena. Vilket motiv nätverket hade har heller inte bekräftats, men enligt israeliska uppgifter rör sig även i det fallet om kopplingar till Hamas.

Enligt Magnus Ranstorp är torsdagens gripanden en följd av kriget i Gaza och det allt mer polariserade samhällsklimatet.

— Om situationen fortsätter att förvärras finns det risk att det kan framtvinga individer som tar till våld, där det framför allt är den palestinska sidan mot judiska måltavlor, säger han.

Dolda åtgärder

Jörgen Holmlund, lärare i underrättelseanalys vid Försvarshögskolan, konstaterar att gripandena i Tyskland och Danmark åtminstone såg ut att vara europeiskt koordinerade.

Enligt honom gör den förhöjda hotbilden mot Sverige, som enligt Säpo har försämrats ytterligare sedan terrorattacken i Israel den 7 oktober, att polisen redan ökat sin bevakning på olika håll och förmodligen även genomför flera dolda åtgärder.

— Om det i både Tyskland och Danmark har kokats ner till direkta hotbilder innebär det rimligen att liknande saker händer hos oss, säger Jörgen Holmlund.

Det kritiska i kontraterrorism, vars syfte är att förhindra attacker, är att hinna gripa potentiella gärningspersonen innan planen sätts i verket. Hur länders säkerhetspoliser arbetar kan däremot se ut på olika sätt, påtalar Jörgen Holmlund.

— Det finns olika varianter av hur man jobbar i att vänta med att gripa, vara proaktiva och att störa och förebygga något. I Danmark har man gått in väldigt tydligt och gripit folk, säger han.

— Vi vet inte vad Säpo gör och hur konkreta olika typer av händelser är här. I vissa fall kan det handla om att man knackat på hos olika personer, men det blir inte lika häftigt eller synligt för allmänheten. Det finns ett gediget jobb som görs som varken du eller jag ser.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!