Tysklands finansminister Christian Lindner (FDP), längst till vänster, klimat- och näringsminister Robert Habeck (De gröna) i mitten och förbundskansler Olaf Scholz (SPD) till höger under en presskonferens i onsdags när de presenterade en lösning på på budgetkrisen. Arkivbild.
Tysklands finansminister Christian Lindner (FDP), längst till vänster, klimat- och näringsminister Robert Habeck (De gröna) i mitten och förbundskansler Olaf Scholz (SPD) till höger under en presskonferens i onsdags när de presenterade en lösning på på budgetkrisen. Arkivbild. - Foto: Michael Kappeler/AP/TT

Tysk opinion: Över hälften vill ha förtida val

Mer än hälften av de tyska väljarna är missnöjda med förbundskansler Olaf Scholz koalitionsregering och vill ha ett förtida val, visar en opinionsundersökning som presenteras av tidningen Bild.


Resultatet visar att att 59 procent av de 1 100 tillfrågade vill ha ett nytt tyskt parlament nästa år, medan 27 procent inte vill ha det. Nästa nationella val i Tyskland är planerat till hösten 2025.

Socialdemokraten Scholz (SPD) och hans styrande trepartiregering har tvingats hantera en plågsam budgetkris sedan landets författningsdomstol i november slog fast att regeringen inte har rätt att använda pengar som var avsedda för att bekämpa effekterna av coronapandemin till olika klimatprojekt.

Budgetfrågan ledde också till en politisk kris inom regeringen eftersom de tre partiernas ståndpunkter i frågan blottlade olikheter och splittring.

I den SPD-ledda tyska regeringen ingår även De gröna och liberala FDP.

Tidigare i veckan löste sig dock den akuta budgetkrisen för år 2024 och den så kallade skuldbromsen kunde luckras upp. Flera statliga satsningar på klimatomställning minskar och stora besparingar är att vänta nästa år.

Det meddelade förbundskansler Olaf Scholz på en pressträff i Berlin på onsdagsförmiddagen.

Scholz uppgav samtidigt att skuldbromsen kan lyftas om det är nödvändigt för att kunna garantera det tyska ekonomiska stödet till Ukraina.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!