Överstelöjtnant Jörgen Elfving. Arkivbild.
Överstelöjtnant Jörgen Elfving. Arkivbild. - Foto: Martin Höglund/TT

Så kan Ukrainas bombplansfälla ha gillrats

Ukraina gillrade en fälla och sköt ner tre ryska attackplan av typen SU-34, enligt landets flygvapen. Överstelöjtnant Jörgen Elfving förklarar hur fällan kan ha sett ut – och vilken betydelse framgången kan ha för den ukrainska stridsmoralen.


Händelsen inträffade i fredags i södra Ukraina.

— Nu kan vi avslöja en liten hemlighet; jakten på dem har varat länge, sade luftvärnets talesperson Oleksiy Danilov till ukrainsk radio, enligt statliga nyhetsbyrån Ukrinform.

Jörgen Elfving säger att det finns uppgifter som talar för att Ukraina skjutit ner planen med det amerikanska luftvärnssystemet Patriot. Hur fällan har gillrats vet inte Elfving, men man kan tänka sig att det handlar om att det ukrainska försvaret har ställt i ordning ett mål som är lockande för flyginsatser – någon typ av skenmål.

— I anslutning till det här har man grupperat luftvärnsförband och även radarförband. Sen håller man luftvärnsresurserna dolda tills det att angriparen gör en insats mot det här målet, säger han.

"Nesa för Ryssland"

Oavsett hur händelsen har gått till har den betydelse för den ukrainska stridsmoralen i en tid när Ukrainas sätt att föra motoffensiven framåt kritiseras, enligt Elfving.

För Rysslands del ser det inte bra ut.

— Det här är ju en nesa. Vid tidigare tillfällen när man har förlorat luftfarkoster, det vill säga attackflygplan eller helikoptrar, så har det varit fråga om enstaka flygplan eller helikoptrar. Nu är det tre stycken som togs ner i en smet.

— Det lär sannolikt väcka debatt om det ryska luftförsvarets förmåga.

Betydelsen av F16-plan

Samtidigt är det klart att Ukraina snart kan få sina första utlovade F16-stridsplan. Vilken betydelse de får för striderna återstår att se, enligt Elfving som säger att verkan av F16-plan beror på ett antal faktorer som piloternas utbildning och underhållet av planet.

— Teoretiskt sett så har det här (F16-planen) en påverkan, men till syvende och sist beror det på hur de kan utnyttja flygplanet.

Elfving säger att hans uppfattning är att de ukrainska piloterna har genomgått en intensivkurs – vilket enligt honom innebär att sannolikheten är stor för att man inte behärskar systemet till hundra procent och kan utnyttja alla möjligheter som planet erbjuder.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!