Den tyske toppolitikern Wolfgang Schäuble har avlidit vid 81 års ålder. Arkivbild.
Den tyske toppolitikern Wolfgang Schäuble har avlidit vid 81 års ålder. Arkivbild. - Foto: Lisi Niesner/poolfoto via AP/TT

Tyske toppolitikern Wolfgang Schäuble död

Den mångårige tyske toppolitiken Wolfgang Schäuble har avlidit. Mannen som var med och förhandlade fram återföreningen av Tyskland blev 81 år.


Wolfgang Schäuble var en av de viktigaste namnen i tysk politik under de senaste decennierna. Förbundskansler Olaf Scholz skriver på plattformen X att "Tyskland förlorat en skarp tänkare, passionerad politiker och stridbar demokrat."

Schäuble var en av den tidigare förbundskanslern Helmut Kohls närmaste medarbetare och var som inrikesminister högst inblandad när Väst- och Östtyskland återförenades år 1990. Samma år blev han attackerad och skjuten av en psykiskt sjuk man, vilket gjorde honom rullstolsbunden.

Wolfgang Schäuble, till vänster i ett symboliskt handslag med Lothar de Maizière, Östtysklands siste ledare, under återföreningen av Väst- och Östtyskland 3 augusti 1990. Arkivbild.

Som profilerad finansminister i Angela Merkels regering spelade han en central roll för den åtstramningspolitik som följde på Europas skuldkris 2009.

Schäuble, som företrädde kristdemokratiska CDU, förespråkade under lång tid ett fördjupat europeiskt samarbete. Efter åtta år som finansminister blev han utsedd till talman i den tyska förbundsdagen. Allt som allt satt han som tysk parlamentariker i över 50 års tid.

Wolfgang Schäuble avled i sitt hem på tisdagskvällen, uppger hans familj för den tyska nyhetsbyrån DPA. Han efterlämnar frun Ingeborg, fyra barn och fyra barnbarn.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!