Rysslands toppdiplomat vid FN-organisationerna i Wien, Michail Uljanov. Arkivbild.
Rysslands toppdiplomat vid FN-organisationerna i Wien, Michail Uljanov. Arkivbild. - Foto: Heinz-Peter Bader/AP/TT

Ryskt utspel: Finland drabbas först

Finland blir först att råka illa ut om det sker en upptrappning mellan Ryssland och Nato, säger den ryske toppdiplomaten Michail Uljanov till den statliga ryska nyhetsbyrån Ria.


Uljanov, Rysslands permanenta sändebud till FN:s organisationer i österrikiska Wien, säger sig inte förstå varför Finland har gått med i militäralliansen.

— De levde lugna och fredliga liv och plötsligt har de hamnat i kläm mellan Ryssland och Nato som medlem i alliansen. Men de är våra grannar och om – Gud förbjude – någon form av upptrappning sker så blir de de första att drabbas, säger diplomaten, enligt propagandaorganet Rias rapportering.

Moskva har tidigare varnat för olika motåtgärder efter Finlands inträde i Nato i april i år. Bland annat har president Vladimir Putin meddelat att landet kommer att "koncentrera vissa militära enheter" till nordliga områden.

Finland har en 1 340 kilometer lång gräns mot sin granne i öst, vilket innebär att Nato har fått en väsentligt större kontaktyta mot Ryssland vid det finländska inträdet i alliansen.

För två veckor sedan ingick Finland ett separat försvarsavtal med USA, likt det Sverige och USA hade ingått en vecka tidigare. Enligt det får den amerikanska militären tillgång till 15 militära anläggningar på finländsk mark.

USA:s militär får tillgång till 15 baser eller anläggningar i Finland.
TT
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!