Bild från en demonstration i juli 2021 efter anklagelser om att premiärminister Narendra Modis regering olagligt övervakat journalister och politiska motståndare. Nu kommer nya anklagelser om avlyssning. Arkivbild.
Bild från en demonstration i juli 2021 efter anklagelser om att premiärminister Narendra Modis regering olagligt övervakat journalister och politiska motståndare. Nu kommer nya anklagelser om avlyssning. Arkivbild. - Foto: Manish Swarup/AP/TT

Indien anklagas för avlyssning av journalister

Indiens regering har använt ett spionprogram för att avlyssna två grävande journalisters telefoner, rapporterar The Washington Post och Amnesty International. Det är andra gången som Indien anklagas för olaglig övervakning med Pegasus.


Programvaran Pegasus har utvecklats av det israeliska bolaget NSO Group och kan installeras på mobiltelefoner i det fördolda. Programmet kan utöver att avlyssna samtal även ge tillgång till telefonens sms- och mejlkonversationer, foton, spåra användarens position och till och med filma användaren med mobilkameran.

Programmet säljs normalt bara till regeringar och säkerhetstjänster, men granskare har hittat exempel på hur det använts mot journalister och aktivister i ett tiotal länder.

Granskade Modis vän

Enligt människorättsorganisationen Amnesty är det Siddharth Varadarajan på The Wire and Anand Mangnale vid det internationella journalistnätverket OCCRP som fått spionprogrammet installerat på sina telefoner.

OCCRP publicerade i augusti en granskning av den indiske affärsmannen Gautam Adani, en nära allierad till premiärminister Narendra Modi.

"I allt större utsträckning ställs journalister i Indien inför hotet om olaglig övervakning bara för att de gör sitt jobb", säger Donncha O Cearbhaill, chef för Amnestys internationella säkerhetslaboratorium.

Andra gången

Indiska myndigheter har inte kommenterat uppgifterna om avlyssningen.

Det är andra gången som den indiska regeringen anklagas för att ha använt Pegasus för att övervaka journalister. Läckta dokument visade 2021 att spionprogrammet hade använts mot över 1 000 telefonnummer tillhörande journalister, oppositionspolitiker och aktivister. En av de drabbade var premiärminister Narendra Modis främste rival Rahul Gandhi.

Regeringen nekade till att ha utfört illegal övervakning men vägrade att samarbeta med den utredning av anklagelserna som gjordes av en expertkommitté tillsatt av Indiens högsta domstol. Resultatet av utredningen har aldrig offentliggjorts.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!