Staden Olesjky översvämmades till följd av Kachovkadammens kollaps i Chersonregionen i Ukraina i juni. Arkivbild.
Staden Olesjky översvämmades till följd av Kachovkadammens kollaps i Chersonregionen i Ukraina i juni. Arkivbild. - Foto: AP/TT

Nya uppgifter: Fem gånger fler dog i dammattack

Ryska myndigheter har avsiktligt gravt underskattat dödstalen i dammkollapsen vid Kachovka i Chersonregionen i Ukraina i juni, enligt en granskning som nyhetsbyrån AP gjort. Det rör sig om hundratals döda, uppger vittnen.


I fokus för granskningen ligger den ryskockuperade staden Olesjky i det översvämmade området. Enligt vårdpersonal och andra vittnen på platsen dolde ryssarna de verkliga dödstalen genom att kontrollera utfärdandet av dödsattester och omedelbart avlägsna kroppar som anhöriga inte gjorde anspråk på.

Lokal vårdpersonal och frivilliga hindrades också under hot att befatta sig med de döda, uppger vittnena.

Många ortsbor är fortfarande för rädda för trakasserier från ryska myndigheter för att uttala sig. Flera har varit anonyma eller bara trätt fram under förnamn.

Vittnen: 200–300 döda

De första, kritiska timmarna efter dammkollapsen den 6 juni tonade de ryska ockupationsmyndigheterna ner konsekvenserna vilket bidrog till att så många dog, enligt granskningen. Boende informerades till en början om att läget inte var kritiskt, vilket ledde till att många inte satte sig i säkerhet. När vattnet snabbt steg blev det på flera platser en dödsfälla.

Ryssland uppger att 59 människor drunknade i det drygt 400 kvadratkilometer stora ockuperade området. Vårdpersonal uppskattar antalet till minst fem gånger så många: 200–300. Många saknas fortfarande.

En sjuksköterska på sjukhuset i Olesjky, som vittnar under sitt förnamn Svitlana, berättar för AP om kaos de första dagarna efter kollapsen. Ockupationsmyndigheterna gick inte att nå och folk sökte skydd på sjukhuset. När vattnet började sjunka undan, hittades allt fler kroppar under gyttja och i raserade, översvämmade hus.

— Många drunknade. Människor flöt omkring i staden som ballonger, säger hon.

Kraftverksdammen Kachovka ligger öster om den ryskockuperade staden Olesjky i Cherson i Ukraina.

Ordern: Inga dödsattester

När ockupationsmyndigheterna återvände tre dagar efter dammkollapsen förbjöds uttryckligen läkare på sjukhuset att skriva dödsattester för drunknade personer. Det gjorde det omöjligt att dokumentera katastrofen, berättar sjuksköterskan.

Polisen kontrollerade varje dag att förbudet efterlevdes, enligt henne.

Boende och vårdpersonal beordrades gå till polisen om de såg en död kropp. Dessa fraktades sedan bort i lastbilar från rysk räddningstjänst. De kroppar som ingen gjorde anspråk på försvann.

Massgravar i Olesjky

Döda begravdes i all hast i massgravar de första dagarna efter dammkollapsen, berättar vittnen. AP har fått bekräftelse på existensen av minst en sådan gravplats, vid den ortodoxa Pokrovska-kyrkan i centrum av Olesjky, samt identifierat ett av offren som ligger där.

Offret, en lokal tv-reparatör, identifierades av en kommunalarbetare som grävde graven. Graven täcktes med klorin och en präst bad en bön för den döde mannen, berättar kommunalarbetaren.

Det är oklart hur många andra som begravdes tillsammans med mannen. Arbetaren som grävde graven bor i ockuperat område och vill inte svara på frågor. Obekräftade uppgifter från andra vittnen talar om flera, liknande massgravar i staden.

Vad som orsakade dammkollapsen är fortfarande inte fastlagt. Ukraina och Ryssland har anklagat varandra för att ha sprängt dammen.

TT
/
Hot
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!