En skadad invånare i Kiev söker vård efter dagens attacker.
En skadad invånare i Kiev söker vård efter dagens attacker. - Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Rysslands hittills största flygoffensiv fördöms

Fredagens ryska flygattacker mot storstäder i Ukraina var de mest omfattande sedan den fullskaliga invasionen inleddes för knappt två år sedan. FN:s människorättschef fördömer attackerna mot civila mål, medan dödssiffran i Ukraina stiger.


Rysk militär attackerade under 18 timmar med stridsflyg, drönare och den senaste generationen av hypersoniska robotar som är svåra för ukrainsk militär att försvara sig mot.

De civila måltavlorna i den koordinerade attacken var utvalda för att skapa maximal skräck: huvudstaden Kiev och Dnipro vid Dnepr, hamnstaden Odessa i söder och Lviv i västra Ukraina som hittills varit tämligen förskonad från ryska anfall.

Dödssiffran fortsatte att stiga under fredagen, där det bekräftade antalet sades vara minst 30 offer, rapporterar AP. Minst 122 robotar och 36 drönare användes i de ryska attackerna.

Hjälparbetare bär dödade och skadade i Zaporizjzja efter nattens och morgonens ryska attacker mot Ukraina.

Det ukrainska flygvapnets befälhavare Mykola Olesjtjuk skrev på Telegram att "det var de mest omfattande flygattackerna" sedan den ryska invasionen av Ukraina inleddes i februari 2022.

Tidpunkten vid julhelger och nyår var brutalt vald och har troligen krävt lång planering

Bland de bombade byggnaderna fanns en förlossningsklinik, bostadshus och marknadsplatser.

I huvudstaden Kiev hördes flera explosioner på morgonen. Borgmästare Vitalij Klytjko sade att kraftiga bränder brutit ut i ett bostadshus och en lagerlokal.

FN kritiserar

Volker Türk, som är FN:s människorättschef med hemvist i Genève, uppmanade Moskva att "omedelbart" upphöra med attackerna mot Ukraina.

"Jag är skakad av ytterligare fullskaliga och koordinerade attacker med robotar och drönare över hela Ukraina under natten", skrev Türk i ett uttalande.

"Internationella humanitära lagar förbjuder uttryckligen att civila platser är måltavlor, även urskillningslösa attacker (är förbjudna) under alla omständigheter", fortsatte Türk.

Moskva och styret i Kreml valde att inte kommentera de ryska anfallen. Medieuppgifter i bland annat den amerikanska tidningen The New York Times om att den ryske presidenten Vladimir Putin sonderat möjligheter om förhandlingar förkastades helt av Kiev.

Ukrainas utrikesdepartement konstaterade att de ryska attackerna visar att det inte finns någon grogrund för förhandlingar om vapenvila.

"Ryssland överväger inga andra scenarier än det om ett fullständigt förstört Ukraina", skrev utrikesdepartement i ett uttalande.

Vädjar till omvärld

Ukraina vädjade om nytt stöd från västländer, främst EU och USA. Stödpaket från EU till Ukraina blockeras av Ungern.

I USA stoppar Republikanerna Vita husets begäran om militärt stöd till Ukraina på motsvarande omkring 600 miljarder kronor. Anledningen är inrikespolitiskt ställningskrig om bland annat migration till USA via Mexiko.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba vädjade om stöd:

"I dag har miljoner ukrainare vaknat till ljudet av explosioner. Jag önskar att dessa explosioner kunde höras runt om i världen, i alla huvudstäder, högkvarter och parlament där man för närvarande diskuterar ytterligare stöd till Ukraina".

Gensvar kom omedelbart från London, där den brittiske försvarsministern Grant Shapps utlovade 200 luftvärnsrobotar till Ukraina.

USA:s president Joe Biden kräver att kongressen går till snabbt beslut om att skicka hjälp till Ukraina.

"Om inte kongressen agerar snabbt på det nya året så kommer vi inte att kunna fortsätta skicka de vapen och viktiga luftförsvarssystem som Ukraina behöver för att skydda sitt folk", sade Biden.

Ett bostadshus i Odessa attackerades i ryska attacker.
TT
/
/
/
/
EU
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!