USA säljer delar för artillerigranater och tillbehör till Israel för 147,5 miljoner dollar, uppemot 1,5 miljarder svenska kronor. Ett snabbspår gör att kongressen inte behöver godkänna affären. Arkivbild.
USA säljer delar för artillerigranater och tillbehör till Israel för 147,5 miljoner dollar, uppemot 1,5 miljarder svenska kronor. Ett snabbspår gör att kongressen inte behöver godkänna affären. Arkivbild. - Foto: Matt Rourke/AP/TT

USA snabbsäljer vapen till Israel

USA:s regering använder sig av ett snabbspår för att sälja delar för artillerigranater och tillhörande utrustning till Israel för 147 miljoner dollar, motsvarande 1,5 miljarder svenska kronor.


Det är andra gången på kort tid som en snabbprocess används för att sälja vapen till Israel, något som inte kräver godkännande av kongressen i USA. Nyligen såldes 14 000 granater för användning i stridsvagnar, en affär på 106 miljoner dollar.

Utrikesdepartementet motiverar snabbspåret med att läget i Israel gör att affären brådskar. USA är fast beslutet att bistå med stöd för Israels säkerhet.

"Och det ligger i USA:s eget nationella intresse att säkerställa att Israel kan försvara sig mot de hot landet möter", skriver departementet i ett uttalande.

Att snabbspåret används beror på att president Joe Bidens stora stödpaket för Ukraina, Israel och Taiwan, bland annat, sitter fast i kongressen.

Republikanerna kräver mer pengar för att motarbeta migration över den amerikanska gränsen mot Mexiko. Och några i Bidens parti Demokraterna vill villkora mer stöd till Israel med att landet måste göra mer för att skydda civila i Gaza.

TT
/
/
Hot
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!