Ett fall av dödshjälp röner stor uppmärksamhet i Danmark. Arkivbild.
Ett fall av dödshjälp röner stor uppmärksamhet i Danmark. Arkivbild. - Foto: John Alexander Sahlin/TT

Äldre man i trolig självmordspakt häktas

En domare i Köpenhamn beslutade på lördagen att en 81-årig man som försökte ta sitt eget liv efter att ha genomfört ett troligt barmhärtighetsdråp på sin fru ska hållas häktad.


Fallet röner stor uppmärksamhet i Danmark, då frågan rör den moraliska och juridiska rätten att hjälpa någon att ta sitt liv.

81-åringen erkänner att han hjälpt sin 80-åriga svårt sjuka fru att avsluta sitt liv.

Kvinnan hittades död på ett vårdboende i Frederiksberg i onsdags morse. Hon hade då enligt polisen fått en dödlig dos av metadon eller liknande preparat.

Medvetslös i hemmet

Kvinnan, som lidit av parkinson i 26 år, ville enligt maken dö om sjukdomen gjorde så att hennes liv inte var värt att leva.

Vid hennes sida låg ett av maken författat avskedsbrev. Själv hittades han i sin bostad i närheten, också förgiftad och medvetslös.

Den dråpmisstänkte 81-årige mannen har skrivit en krönika om omständigheterna i tidningen Politiken som publicerades i september. Då hävdade han att de båda ville begå självmord tillsammans om hennes sjukdom förstörde hennes liv.

Misstänkt för dråp

Bedömare trodde att domaren skulle hänvisa till paragraf 239 som berör barmhärtighetsdråp. Men vid rättegångsförhandlingen på lördagen valde domaren att hänvisa till paragraf 37 som rör enbart dråp.

En dotter till paret har tidigare sagt till danska TV2 att hon var övertygad om att det var hennes mammas önskan om att få dö om sjukdomen fördärvade hennes liv.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!