Drottning Margrethe håller nyårstal till danska nationen.
Drottning Margrethe håller nyårstal till danska nationen. - Foto: Keld Navntoft/EPA/TT

Drottning Margrethe abdikerar efter 52 år

Danmarks drottning Margrethe abdikerar i januari och lämnar över till sonen kronprins Frederik. Drottningen talade med kung Carl XVI Gustaf inför beskedet. Det är första gången i modern tid som en nordisk regent abdikerar.


Drottning Margrethes oväntade budskap framfördes i en sändning på dansk tv, och hennes beslut kom oväntat både för det danska folket och resten av världen.

— Jag överlåter tronen till min son kronprins Frederik, sade drottningen i sitt nyårstal.

Drottning Margrethe har varit statsöverhuvud i Danmark i 52 år, när hon överlåter regentskapet till sonen den 14 januari.

Drottning Margrethe på slottet Amalienborg i juni.

Svenska hovet var informerat inför drottningens dramatiska tal.

"Hela Kungafamiljen har fått informationen att H.M. Drottning Margrethe kommer att abdikera", skriver hovet i en kommentar till TT.

"H.M. Drottning Margrethe har personligen talat med och informerat H.M. Konungen om sitt abdikationsbeslut", skriver informationschef Margareta Thorgren och lägger till att hovet för närvarande inte har ytterligare information att lämna till medier angående det danska tronskiftet.

Norska hovet sade direkt efter beskedet att man inte vill kommentera drottning Margrethes beslut att abdikera.

Beslutet har vuxit fram, sade den 83-åriga drottningen, men en avgörande anledning är den ryggoperation som hon genomgick i februari.

Anledning att fundera

— Den gick bra, tack vare duktig sjukvårdspersonal. Men operationen gav mig också anledning att fundera över framtiden – och om det inte var tid att lämna över ansvaret till nästa generation, fortsatte Margrethe, som är kusin med svenske kungen Carl XVI Gustaf.

Danmarks drottning Margrethe och kung Carl Gustaf anländer till jubileumsbanketten i rikssalen på Stockholms slott med anledning av kung Carl XVI Gustafs 50-årsjubileum på tronen.

Kronprins Frederik kommer att få titeln Frederik X. Drottningen kommer fortsättningsvis att bli kallad hennes majestät, meddelar den danska regeringen på sin hemsida.

Statsminister Mette Frederiksen (S) tackar drottningen för hennes verk.

Danmarks drottning Margrethe på juldagen.

— Jag vill gärna å hela befolkningens väg rikta ett dubbelt tack för hennes livslånga arbete för kungariket.

Beskedet överraskar:

— Ett mycket oväntat besked, det här är inget som man förväntar sig att skandinaviska monarker gör. Det är ett stort traditionsbrott, säger historikern Dick Harrison till TT.

Stanna på tronen

Drottning Margrethe har tidigare sagt att hon skulle inneha ämbetet "till dess att jag trillar av pinn".

— Men nu har jag beslutat att tidpunkten är den riktiga, 52 år efter det att jag efterträdde min älskade far, kung Frederik IX, vid hans död, sade hon i nyårstalet som sändes klockan 18 på nyårsafton.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!