Just nu
Foto från Huthirörelsen som visar en fartygskapning i november. Arkivbild.
Foto från Huthirörelsen som visar en fartygskapning i november. Arkivbild. - Foto: Huthirörelsen via AP/TT

USA: Huthirörelsen använde havsdrönare

Huthirörelsen har använt sig av en havsdrönare som exploderade på en internationell sjöfartsled på torsdagen, enligt en högt uppsatt amerikansk militär. Det uppges vara första gången på flera månader som rörelsen använt ett sådant vapen.


— Lyckligtvis blev inga skadade och inga fartyg träffades, säger Brad Cooper, chef för USA:s marina styrkor i Mellanöstern, till journalister.

Enligt Cooper var det den 25:e attacken som riktat in sig på handelsfartyg i södra Röda havet och Adenviken sedan den 18 november.

Den senaste tiden har den islamistiska Huthirörelsen i Jemen, som kontrollerar landets huvudstad Sanaa, utfört flera angrepp mot fartyg som passerar sundet som förbinder Adenviken och Röda havet.

Rörelsen hotar med att anfalla alla fartyg som kan tänkas gynna Israel, som hämnd för Gazakriget.

Men Cooper säger att "vår uppskattning är att 55 länder har direkta kopplingar till fartygen som har attackerats".

Många av världens största rederier har avbrutit all trafik i den viktiga farleden på grund av attackerna. Enligt FN:s sjöfartsorgan IMO har minst 18 stora fraktrederier lagt om rutterna och rundar nu Afrika i stället för att ta vägen genom Röda havet till och från Suezkanalen.

En USA-ledd skyddsstyrka har börjat patrullera i området för att förhindra attacker. Trots det har flera attacker skett.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!