Konservative Clarence Thomas har suttit i Högsta domstolen i USA sedan 1919.
Konservative Clarence Thomas har suttit i Högsta domstolen i USA sedan 1919. - Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT

Demokrater manar HD-domare gå åt sidan

Clarence Thomas, konservativ domare i USA:s Högsta domstol, bör avstå från att fatta beslut i ärenden som rör expresident Donald Trump och kongresstormningen, anser en grupp demokrater som skrivit brev till Thomas i ärendet.


Som skäl anges att Thomas hustru, den välkända Trumpanhängaren och aktivisten Virginia “Ginni” Thomas, var med och arrangerade och deltog i det politiska massmöte som föregick den dödliga attacken mot Kapitolium 2021. Vid mötet upprepade Donald Trump sina felaktiga påståenden om valfusk och sade till sina anhängare att gå till kongressen och "fajtas av helvete".

Ekonomiska fördelar?

"Din opartiskhet är ifrågasatt" av ett inte obetydligt antal rättrådiga, skriver de demokratiska kongressledamöterna i brevet. De hävdar att många tror att en valseger för Donald Trump skulle innebära presumtiva ekonomiska fördelar för paret Thomas och att domaren därför bör gå åt sidan.

Den politiska aktivisten Virginia "Ginni" Thomas har varit gift med HD-domaren Clarence Thomas i 36 år.

Frågan är aktuell eftersom minst två delstater fattat beslut om att diskvalificera Donald Trump från primärvalet med hänvisning till grundlagens 14:e tillägg från 1866. I det heter det att människor som varit inblandade i uppror inte kan väljas till en offentlig tjänst eller uppdrag. Trumpkampanjen har överklagat besluten och allt tyder på att ärendena hamnar i Högsta domstolen.

I HD sitter nio domare på livstid. Tre av dem har utsetts av Donald Trump.

Tidigare kritik

Clarence Thomas, som nominerades av George H W Bush och tillträdde 1991, steg åt sidan från ett annat ärende om kongresstormningen i höstas. Det rörde en av Donald Trumps juridiska rådgivare som tidigare arbetat för Thomas, rapporterar tv-kanalen NBC.

Thomas själv har inte kommenterat brevet. Den senaste tiden har det stormat kring honom, då det bland annat framkommit att han i flera års tid tagit emot lyxiga resor från en av Republikanska partiets finansiärer utan att redovisa gåvorna.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!