Iraks premiärminister Mohammed Shia al-Sudani Arkivbild.
Iraks premiärminister Mohammed Shia al-Sudani Arkivbild. - Foto: Thaier Al-Sudani/Pool via AP/TT

Irak kräver amerikanskt militärt uttåg

Iraks premiärminister Mohammad Shia al-Sudani vill att samtliga utländska militära styrkor som bekämpar islamistiska militanta grupper ska lämna landet. Utspelet kommer dagen efter det att en proiransk milisledare dödats av amerikanska drönare i Bagdad.


Två medlemmar av den Iranstödda shiamilisen Folkets mobiliseringsstyrkor (PMF) dödades i en drönarattack på torsdagen. Den ene var ett högt uppsatt befäl inom rörelsen som utgör en del av Iraks väpnade styrkor.

USA försvarade attacken med att det handlade om "självförsvar" sedan väpnade grupper har attackerat amerikanska styrkor i Irak. Utländsk militär befinner sig i Irak för att bekämpa islamistiska terrorgrupper.

Premiärminister al-Sudanis regering har nära kontakter med Iran och är i behov av stöd från proiranska partier. Regeringen kallade attacken mot de två milismännen för en "flagrant aggression".

I uttalandet sade al-Sudani att han står fast vid beslut om att samtliga utländska trupper ska lämna Irak. Enligt premiärministern ska kommande samtal "bestämma proceduren kring hur närvaron ska avslutas".

De internationella styrkorna i Irak har funnits på plats sedan 2014 för att bland annat bekämpa terrorrörelsen IS. USA har omkring 2 500 soldater i Irak och 900 i Syrien som del av insatsen.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!