Norskt F-16 på Bodø flyplats tidigare i veckan, på väg till Danmark för att utbilda ukrainska piloter.
Norskt F-16 på Bodø flyplats tidigare i veckan, på väg till Danmark för att utbilda ukrainska piloter. - Foto: Jan Langhaug/NTB/TT

Ukraina får vänta på danskt stridsflyg

Leveransen av de F-16-plan som Danmark hade lovat Ukraina omkring nyår kommer att försenas med upp till ett halvår, enligt det danska försvarsdepartementet.


Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj fick löftet om danska stridsplan av statsminister Mette Frederiksen då han besökte Danmark i augusti i fjol.

Den exakta orsaken till förseningen är inte känd, men det uppges att "ett antal" kriterier inte är uppfyllda, bland annat utbildning av piloterna.

Sex ukrainska piloter genomgår utbildning i Danmark, men man ska också utbilda mekaniker och annan personal som ansvarar för ammunition och reservdelar, skriver tidningen Berlingske. Den danska försvarsministern Jakob Ellemann-Jensen sade i augusti att de ukrainska piloterna väntas behöva mellan sex och åtta månaders träning.

Enligt planerna ska Ukraina få åtta F-16 under 2024 och ytterligare fem år 2025. Det är oklart om förseningarna får några följder för denna plan.

Ukraina har länge efterfrågat F-16-plan för att spetsa till sin kapacitet mot den ryska invasionen.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!