Traktorer på motorvägen B96, utanför Rügen vid tyska Östersjökusten.
Traktorer på motorvägen B96, utanför Rügen vid tyska Östersjökusten. - Foto: Stefan Sauer/DPA via AP/TT

Tyska bönder i bränsleprotest – blockerar autobahn

Tyska bönder rullar långsamt i traktorkonvojer längs med Autobahn och blockerar påfarter i jätteprotester som lamslår delar av landet. Detta i protest mot regeringsplaner på att slopa bränslesubventioner.


I torsdags förra veckan var Tysklands vicekansler Robert Habeck (De gröna) på väg hem från en privat resa tillsammans med sin fru på den lilla ön Hallig Hooge, nära gränsen till Danmark i norra Tyskland.

När paret kom tillbaka till fastlandet med en bilfärja möttes de av upp emot 300 arga lantbrukare som inte ville släppa dem i land. Poliser avvärjde demonstranter med bland annat pepparsprej och Habeck och hans fru fick vända om.

Redan i det läget hade den tyska regeringen backat från stora nedskärningsplaner som drabbar det tyska lantbruket, men missnöjet kvarstår.

På måndagsmorgonen inleddes stora missnöjesyttringar i nästan alla tyska förbundsländer, rapporterar Tagesschau. Traktorer spärrar av motorvägar och bönder samlas i stora grupper i flera av landets största stadskärnor. I centrala Berlin löper en traktorkonvoj genom Tiergarten från Brandenburger Tor. Långa köer löper vid landgränsen både i väst och öst.

"Ingen lantbrukare, ingen framtid". Här hade demonstranter börjat parkera vid Brandenburger tor i Berlin tidigt på måndagsmorgonen.

Kräver helomvändning

Branschorganisationen Tyska bondeförbundet (DBV) har utlyst en "aktionsvecka" och kräver att regeringen gör avsteg från sparplanerna helt och hållet.

Regeringens sparplaner syftar till att fylla ett budgethål på omkring 17 miljarder euro. En del i detta var att slopa ett undantag på bilskatt för jordbruksfordon samt särskilda lättnader för de som är dieseldrivna.

I torsdags gavs nya besked om att bilskattesubventionerna ska bli kvar, samt att dieselsubventionerna ska tas bort gradvis över tre år.

DBV står fast vid att subventionerna måste upprätthållas helt och hållet. Enligt lantbruksforskare som bland andra Berliner Morgenpost har talat med handlar det om kostnader på omkring motsvarande 25 000 kronor per år för ett genomsnittligt lantbruk.

Varnar för radikaler

Raseriet som mötte vicekansler Habeck vid färjan har fördömts från många håll och fått myndighetsföreträdare att varna för att demonstrationerna kan kapas av högerextrema.

Företrädare för oppositionspartierna till höger uttrycker mer eller mindre stöd för böndernas missnöje. FDP-ledaren Christian Lindner, som är finansminister, anför tvärtom att lantbrukssektorn redan är rejält subventionerad. Från socialdemokratiska SPD:s ledning vädjas om större kompromissvilja.

På onsdag ska merparten av Tysklands tågförare gå i strejk. Det har inte med regeringsplanerna att göra, men väntas orsaka ytterligare reseproblem.

Traktorblockad på motorvägen A8 utanför Neuhausen, mellan Stuttgart och franska gränsen i Baden-Württemberg i sydvästra Tyskland.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!