En sydkoreansk militärbåt nära den sydkoreanska ön Yeonpyeong som ligger i gränsområdet nära Nordkorea. Civila har evakuerats från öarna Yeonpyeong och Baengnyeong som en följd av att Nordkorea avfyrat hundratals artillerigranater i området under helgen. Arkivbild.
En sydkoreansk militärbåt nära den sydkoreanska ön Yeonpyeong som ligger i gränsområdet nära Nordkorea. Civila har evakuerats från öarna Yeonpyeong och Baengnyeong som en följd av att Nordkorea avfyrat hundratals artillerigranater i området under helgen. Arkivbild. - Foto: Baek Seung-Ryul/AP/TT

Nordkorea skjuter granater – vill påverka valet

Skarpa övningar och hånfulla uttalanden. Nordkorea har inlett det nya året med att ytterligare trappa upp spänningarna med grannen i söder. Syftet kan vara att påverka vårens val i Sydkorea.


Relationen mellan Nord- och Sydkorea har försämrats drastiskt de senaste åren. Nordkoreas testskjutningar av robotar och uppskjutningar av spionsatelliter och Sydkoreas allt fler militära övningar med USA nära gränsen till Nordkorea har gjort förhållandet mellan länderna ännu frostigare.

Helgens nordkoreanska övningar, då hundratals skarpa artillerigranater enligt Sydkorea avfyrades längs ländernas omstridda sjögräns i väst, var bland de mest omfattande bombningarna i området sedan 2010.

"Försöker påverka valet"

Sydkoreas ledare Yoon Suk-Yeol vann presidentvalet 2022 på löften om tuffa tag mot Nordkorea. I vårens allmänna val står kontrollen över parlamentet på spel, och alltså presidentens möjligheter att styra landet i den riktning han vill.

— Nordkorea försöker framkalla politisk polarisering inom Sydkorea, säger Park Won-Gon, professor vid Ewha University i Seoul, till nyhetsbyrån AFP.

— Det är tydligt att de försöker påverka valet, och för att göra det måste de göra något kontroversiellt.

Förnekar skarpa skott

Nordkorea hävdar att landet inte alls har skjutit skarpt under helgen. Diktatorn Kim Jong-Uns inflytelserika syster Kim Yo-Jong säger att Sydkorea missbedömt ljud av sprängämnen som simulerade ljudet av skottlossning.

Samtidigt hånade hon grannlandets militär som hon kallade gangsters och "clowner i militäruniformer", och lade till att möjliga kommande missförstånd från Sydkoreas sida kan leda till oavsiktliga konfrontationer mellan länderna.

Provokationerna kommer troligtvis att fortsätta eftersom Nordkorea vill splittra opinionen i Sydkorea, säger Cho Han-Bum, analytiker vid Institutet för koreansk återförening i Seoul.

— De kommer att fortsätta att trappa upp militära spänningar och följa en strategi för att skylla oron över säkerhetsfrågor på Yoons styre.

Varning i december

Så sent som i december varnade Sydkoreas underrättelsemyndighet för militära provokationer från Nordkorea under 2024, just på grund av det kommande valet.

För ett par månader sedan meddelade båda länderna att de tar steg bort från en militär överenskommelse som syftade till att minska spänningarna i området. Överenskommelsen kom till 2018, under den tidigare sydkoreanske presidenten Moon Jae-In som ville värma upp de frostiga banden med Nordkorea och minska spänningarna.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!