En demonstrant i Iran protesterar utanför den brittiska ambassaden i Teheran på fredagen mot USA:s och Storbritanniens attacker mot den Iranstödda, islamistiska Huthirörelsen i Jemen.
En demonstrant i Iran protesterar utanför den brittiska ambassaden i Teheran på fredagen mot USA:s och Storbritanniens attacker mot den Iranstödda, islamistiska Huthirörelsen i Jemen. - Foto: Vahid Salemi/AP/TT

Ytterligare USA-attack mot Jemen

Amerikanska styrkor har utfört ytterligare en attack i Jemen efter fredagens omfattande beskjutning av mål i landet. Från Huthirörelsens sida hotar man med vedergällningar som svar på attacken.


Fakta: Ett delat land

Jemen är ett av världens mest fattiga och krigshärjade länder. Det ligger på den Arabiska halvöns sydspets och är till ytan något större än Sverige.

Jemen bildades när de två statsbildningarna Sydjemen och Nordjemen förenades år 1990, men republiken kom att präglas av stora motsättningar och regelbundna kriser och konflikter.

2014 bröt ett regelrätt inbördeskrig ut där den Iranstödda Huthirörelsen tvingade bort den mångårige presidenten Ali Abdullah Saleh. Rörelsen har lagt under sig stora delar av Jemen och kontrollerar sedan 2015 huvudstaden Sanaa. Sydjemenitiska separatistgrupper kontrollerar därtill stora områden i syd och flera extremistgrupper är verksamma i landet.

Kriget utvidgades när Saudiarabien grep in på den ursprungliga regeringens sida, i en koalition med flera sunniländer som fick västligt stöd. Tiotusentals anfall har riktats mot Jemen i intensiva bombkampanjer.

FN har återkommande beskrivit läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof. Kriget bedöms ha lett till hundratusentals människors död och miljontals invånare har fördrivits från sina hem.

Källa: Landguiden/Utrikespolitiska institutet, Nationalencyklopedin

USA:s militär genomförde tidigt på lördagsmorgonen en attack mot en radaranläggning i Jemen. Målet besköts med kryssningsrobotar av typen Tomahawk, som avfyrades från det amerikanska fartyget USS Carney, baserat i Röda havet.

Attacken mot radaranläggningen sker dagen efter fredagens omfattande operation mot Huthirörelsen i Jemen. Då besköt USA och Storbritannien 60 mål på sammanlagt 28 platser i landet.

Biden: "Attacken en framgång"

De amerikanska och brittiska attackerna är ett svar på de 30-talet angrepp som Huthirörelsen under den senaste tiden genomfört mot handelsfartyg i Röda havet. Aktionen har stöd av Kanada, Australien, Bahrain och Nederländerna.

USA:s president Joe Biden kallar lördagsmorgonens operation i Jemen för "en framgång", skriver BBC.

Biden fördömde på fredagen Huthirörelsens fartygsattacker på Röda havet.

— Vi och våra allierade kommer att besvara dem om de fortsätter med sitt oacceptabla beteende, sade han i ett uttalande.

Fartyg omdirigeras

Från Huthirörelsens sida hotar man med vedergällningar som svar på de senaste dagarnas attacker från USA:s och Storbritanniens sida.

"Alla amerikansk-brittiska intressen har blivit legitima måltavlor för Jemens beväpnade styrkor som svar på deras direkta och uttalade aggression mot republiken Jemen", skrev gruppen i ett uttalande på fredagen.

Flera av världshavens fraktjättar har, som en följd av Huthirörelsens fartygsangrepp, lagt om sina rutter.

Bland annat har det danska rederiet Mærsk omdirigerat sina fartyg, som i stället för att gå genom Suezkanalen i Egypten nu skickas på en längre omväg runt hela Afrika.

Kartan visar området som kontrolleras av Huthirörelsen i västra Jemen.

TT
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!