Kinas president Xi Jinping hävdar ständigt att en återförening av Kina och Taiwan är en 'historisk oundviklighet”. Arkivbild.
Kinas president Xi Jinping hävdar ständigt att en återförening av Kina och Taiwan är en 'historisk oundviklighet”. Arkivbild. - Foto: Jeff Chiu/AP/TT

Expert: USA står i vägen för kinesisk invasion

Den presidentkandidat Kina helst ville slippa vinner valet i Taiwan. Kina kommer att visa sitt missnöje, helt säkert, säger Sveriges tidigare Pekingambassadör Börje Ljunggren. Men stannar Peking där?


Taiwan är Kinas Taiwan, låter den kinesiska regeringen meddela sedan det styrande Demokratiska progressiva partiet (DPP) vunnit det taiwanesiska presidentvalet med kandidaten Lai Ching-Te – som av Peking kallats "bråkmakare" och "krigshetsare".

Kinas president Xi Jinping hävdar ständigt att en återförening av Kina och Taiwan är en "historisk oundviklighet”.

Men DPP är det av partierna som mest strävar efter oberoende från Kina – och vinner för tredje mandatperioden i rad.

Taiwaneserna vill hävda sin rätt som en framgångsrik demokrati, säger Ljunggren.

Redan styrande Demokratiska progressiva partiets (DPP) Lai Ching-Te tog hem vinsten i Taiwans presidentval.

Spänningarna kommer bestå

Spänningarna mellan Taiwan och Kina kommer att bestå, samtidigt som Peking måste inse att landets agerande stärker ett parti som DPP, konstaterar Ljunggren.

Men han tror inte att Peking kommer att förändra sitt beteende.

— Kina kommer att visa sitt missnöje, helt säkert.

Samtidigt tror han att Peking förstår att det skulle väcka mycket starka reaktioner från omvärlden om man gick från mullrande till aggressiv handling.

Priset kommer att bli högt, säger Ljunggren.

— Jag hoppas och tror att Peking bidar sin tid.

Även Alexis von Sydow, analytiker vid Nationellt kunskapscentrum om Kina vid Utrikespolitiska institutet, håller det för osannolikt att Kina nu skulle angripa Taiwan militärt. Det finns inga tecken på att en invasion är nära förestående, menar han.

"Inte tillräckligt stark"

Det finns dessutom frågetecken kring Kinas nuvarande militära kapacitet, fortsätter von Sydow.

— Kina vet att om de startar en militär konflikt med Taiwan så kommer USA med stor sannolikhet att dras in. Och Kina känner sig nog inte tillräckligt starkt för att både genomföra en invasion av Taiwan och samtidigt slå tillbaka en amerikansk intervention.

Mer sannolikt är att Kina fortsätter på den inslagna vägen med påverkansoperationer mot Taiwan som går ut på att knyta grupper i det taiwanesiska samhället till kinesiska kommunistpartiet och få dem att arbeta utifrån partiets intressen.

— Det är en strategi som man har haft i årtionden och som taiwaneserna har varit tvungna att förhålla sig till väldigt länge, säger von Sydow.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!