Soldater i den ecuadorianska armén kontrollerar en man på en plats utanför huvudstaden Quito för att se om han har tatueringar som knyter honom till kriminella gäng.
Soldater i den ecuadorianska armén kontrollerar en man på en plats utanför huvudstaden Quito för att se om han har tatueringar som knyter honom till kriminella gäng. - Foto: Dolores Ochoa/AP/TT

Gisslan i Ecuador fria

Myndigheterna i Ecuador uppger att de lyckats kväsa ett omfattande uppror i sju fängelser i lika många städer och befria över 150 fängelsevakter samt ytterligare ett tjugotal fängelseanställda som hållits som gisslan i fem dagar. Det rapporterar den spanska nyhetsbyrån EFE.


En fängelsevakt ska ha dött i en skottlossning i fredags. Tre fångar har dött under våldsamheterna.

Det var landets president Daniel Noboa som kom med beskedet i sociala medier under lördagskvällen, lokal tid.

Upploppen i fängelserna är en del i våldsamheterna i landet den senaste tiden. I veckan stormade beväpnade män en tv-station i staden Guayaquil mitt i en sändning, något som fick regeringen att förklara krig mot de grupperingar männen skickats ut av. Och dagarna före det hade en ökänd och på pappret hårdbevakad narkotikaboss Adolfo "Tito" Macías, lyckats försvinna ur fängelset där han satt av ett långt straff.

Händelsen fick presidenten att utlysa undantagstillstånd.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!