Kung Carl Gustaf, här med kronprinsessan Victoria, gratulerar Danmarks nya kung Frederik X. Arkivbild.
Kung Carl Gustaf, här med kronprinsessan Victoria, gratulerar Danmarks nya kung Frederik X. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Kungen gratulerar kungen: Käre Frederik!

Kung Carl XVI Gustaf gratulerar Danmarks nya kung Frederik X till tronskiftet: "Eders Majestät, Käre Frederik!"


Kungen skriver i ett telegram att han sänder sina och "det svenska folkets gratulationer till dig och Danmarks folk", och att han och kungafamiljen vill framföra sina "innerligaste välgångsönskningar".

"Denna dag påminner oss om den historiska gemenskap, närhet och hjärtlighet som förbinder våra två länder och familjer. Det är min förhoppning att de redan mycket nära dansk-svenska relationerna fördjupas än mer under åren som ligger framför oss", avslutar kungen sitt telegram.

Tidigare under dagen skickade kungen ett telegram till den nu abdikerade drottning Margrethe, som är hans kusin.

"Kära kusin Daisy! När du i dag frånträder Ditt höga ämbete som Drottning av Danmark vill jag framföra mitt varma tack för det goda samarbetet genom åren. Du inträder nu i en förändrad roll, men vänskapen mellan oss består – innerlig och konstant”, skriver han i ett telegram.

Han avlutade med en lyckönskan från hela den svenska kungafamiljen.

I ett inlägg på kungahusets officiella Instagramkonto hyllas Margrethe med ett bildspel med arkivbilder på drottningen och medlemmar av den svenska kungafamiljen.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!