En man försöker ta sig igenom ett förstört kvarter i Gaza på tisdagen.
En man försöker ta sig igenom ett förstört kvarter i Gaza på tisdagen. - Foto: Adel Hana/AP/TT

Avtal klart om medicin till Gaza och gisslan

Israel och Hamas har kommit överens om att tillåta frakt av medicin och annan hjälp till Gaza. Hjälpen ska nå både civilbefolkningen och de över 100 personer som fortfarande hålls som gisslan.


Avtalet mellan de stridande parterna är ett välkommet genombrott i förhandlingarna där Qatar medlar.

Det är första gången sedan november i fjol som parterna nått en överenskommelse, då man enades om eldupphör för att få till dagliga fångutväxlingar.

Nu gäller uppgörelsen hjälpsändningar till krigshärjade Gaza.

Avtalet gäller enligt Qatars utrikesdepartement att "medicin och annan humanitär hjälp ska levereras till civila i Gaza, i utbyte mot att nödvändig medicin förmedlas till de israeler som sitter gisslan i Gaza".

Gisslanfamiljer till Qatar

Talespersonen Majid Al-Ansari säger att medicinen ska flygas från Qatar till Egypten under onsdagen.

En diplomat säger till AFP att förhandlingarna tog fart efter att släktingar till de gisslantagna åkte till Qatar för möte med landets premiärminister Mohammed bin Abdulrahman Al Thani. Det presenterade avtalet är snarlikt det som Israel förra veckan antydde skulle komma.

De Hamasstyrda hälsomyndigheterna i Gaza uppger på tisdagen att minst 24 200 människor har dödats i det palestinska området sedan kriget inleddes den 7 oktober, då över 1 100 israeler dödades i en blodig terrorattack utförd av terrorstämplade Hamas.

USA hoppas på förhandlingar

Då togs även runt 250 personer som gisslan av Hamas, varav ett hundratal frigavs i november. Enligt Israel hålls 132 som gisslan, inklusive åtminstone 25 personer som dött i fångenskapen.

USA:s nationella säkerhetsråds talesperson John Kirby sade tidigare under tisdagen att Israels krigföring i Gaza gått in i en lägre intensitet, vilket enligt honom ökar hoppet om förhandlingar om gisslanutbyte och vapenvila.

— Jag vill inte säga för mycket utåt om att vi för dessa samtal, men vi är hoppfulla om att de kan leda till resultat, och det snart, säger Kirby.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!