Hamnen i belgiska Antwerpen är Europas näst största och samtidigt inkörsport för en stor del av den narkotika som smugglas till EU. Arkivfoto.
Hamnen i belgiska Antwerpen är Europas näst största och samtidigt inkörsport för en stor del av den narkotika som smugglas till EU. Arkivfoto. - Foto: Wiktor Nummelin/TT

Rekord igen för knarket i hamnarna

Nya rekord noteras när myndigheterna i Belgien och Nederländerna sammanfattar knarkbeslagen i ländernas hamnar under 2023. Fast ökningen är inte riktigt lika stor som förut.


Fakta: Kokainbeslag i Benelux

Så här har beslagen av kokain sett ut i Antwerpen och Rotterdam de senaste åren:

Antwerpen: 2021: 89,9 ton, 2022: 109,9 ton, 2023: 116 ton

Rotterdam (inklusive Vlissingen): 2021: 70 ton, 2022: 50 ton, 2023: 52,5 ton

Källa: AFP, AP

Både i Antwerpen och Rotterdam ökade beslagen av kokain under fjolåret med cirka fem procent, till 116 ton i den belgiska hamnen och till 52,5 i den nederländska – inklusive den mindre hamnen i Vlissingen.

— Knarksmugglarna drar sig inte för någonting och skyr inga medel. Därför måste vi göra allt vi kan för att få fast drogerna, säger Aukje de Vries, nederländsk statssekreterare med ansvar för tullfrågor, på en pressträff i Vlissingen, enligt nyhetsbyrån AFP.

Jättehamnarna i Belgien och Nederländerna är Europas klart största och hanterar miljontals ton gods varje år. Samtidigt har de länge också varit inkörsportar för narkotikasmuggling från främst Latinamerika men också Afrika.

Trots rekordsiffrorna är ändå ökningen inte lika stor som tidigare. I fjol kunde Antwerpen rapportera om en ökning med nästan 25 procent jämfört med 2021. Myndigheterna hoppas att ökade polis- och tullsatsningar och bättre teknisk övervakning ska försvåra situationen för narkotikasmugglarna.

Onsdagens rapport följer på ett stort tillslag i Bryssel och Antwerpen i tisdags då 22 personer – inklusive tre poliser – greps i en omfattande knarkräd. De gripna misstänks bland annat ha planerat att föra narkotika från Belgien till Storbritannien med hjälp av helikoptrar.

Rättad version: I tidigare versioner angavs felaktiga siffror för beslagen i Antwerpen 2023 och i Rotterdam 2022.

TT
/
/
/
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!