Huthimilis nära Jemens huvudstad Sanaa, som den kontrollerar. Arkivbild.
Huthimilis nära Jemens huvudstad Sanaa, som den kontrollerar. Arkivbild. - Foto: AP/TT

Huthi attackerar USA-skepp efter terrorstämpel

USA terrorstämplar den islamistiska Huthirörelsen i Jemen. Gruppen svarade med att attackera ett fartyg med drönare i Röda havet.


Sent på onsdagen kom det officiella beskedet från utrikesminister Antony Blinken att Huthirörelsen i Jemen sätts upp på USA:s terrorlista.

Den islamistiska extremistgruppen har tidigare intagit stora delar av Jemen med vapenmakt, och den har nära band med och får stöd från Iran i den pågående svåra konflikten i Jemen.

Men president Joe Bidens regering hänvisar terrorstämplingen direkt till Huthimilisens attacker mot handelsfartyg i den viktiga farleden i Röda havet.

USA har, tillsammans med Storbritannien, svarat med att attackera flera av Huthirörelsens militära anläggningar i Jemen.

Huthirörelsen har tidigare stått på USA:s terrorlista under förre presidenten Donald Trump, men ströks av den nuvarande regeringen.

Men Huthirörelsen svarade med att genast attackera ett amerikanskt handelsfartyg i Röda havet med drönare.

En brittisk maritim säkerhetsorganisation sade att en brand ombord hade släckts "och besättningen är oskadd".

Attacken genomfördes sydöst om hamnstaden Aden i Jemen.

Attackerna mot handelsfartyg, både mot israeliska och internationella, är ett stöd för det palestinska folkets kamp, enligt Huthirörelsen. Dess talesman Mohammed Abdelsalam sade på onsdagen till tv-bolaget Al Jazeera, med bas i Qatar, att angreppen i Röda havet fortsätter:

— Vi slutar inte att rikta in oss på israeliska fartyg eller fartyg som färdas mot hamnar i det ockuperade Palestina, sade han.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!