Tallinn: Kyrktornet i mitten av bilden hör till Nikolaikyrkan och i bakgrunden ser man kupolerna på den rysk-ortodoxa kyrkans säte i Estland, Aleksandr Nevskij-katedralen. Arkivbild.
Tallinn: Kyrktornet i mitten av bilden hör till Nikolaikyrkan och i bakgrunden ser man kupolerna på den rysk-ortodoxa kyrkans säte i Estland, Aleksandr Nevskij-katedralen. Arkivbild. - Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Estland sparkar ut rysk kyrkoledare

Den rysk-ortodoxa kyrkans högsta ledare i Estland är inte längre välkommen i landet. Metropolit Jevgenij, eller Valerij Resjetnikov som han egentligen heter, får inte ett förlängt uppehållstillstånd.


Metropoliten måste lämna Estland senast den 6 februari. Den estländska säkerhetspolisen betraktar honom som ett säkerhetshot, rapporterar public service-bolaget ERR.

Hans ansökan om ett förlängt uppehållstillstånd avslås med anledning av att hans "offentliga handlingar och uttalanden" stödjer Ryssland i dess invasion av Ukraina, meddelar estländska myndigheter. Jevgenij sägs därtill ha blivit varnad vid flera tillfällen.

I början av förra året krävde en rad estländska parlamentsledamöter att kyrkoledaren skulle sparkas ut från landet sedan han låtit arrangera samlingar med en prorysk politisk rörelse.

Omkring 16 procent av Estlands i hög grad sekulära befolkning bekänner sig till den ortodoxa kristendomen, men de är uppdelade i två samfund: ett självständigt estniskt kyrkosamfund, Estlands apostoliska ortodoxa kyrka, och ett rysk-ortodoxt samfund som lyder under patriarkatet i Moskva. Ungefär varannan person som tillhör Estlands ryska minoritetsgrupp är medlem av den senare.

Uppdelningen har länge bestridits på den ryska sidan och under 1990-talet ledde den till en uttalad schism mellan patriarkaten i Moskva och Konstantinopel (Istanbul).

Moskvapatriarkatet och dess högste patriark Kirill anklagas regelbundet för att gå maktkvarteret Kremls ärenden.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!