Ottmar Edenhofer (till vänster) är ordförande i EU:s rådgivande instans kring klimatförändringarna, ESABCC. Här tillsammans med framlidne förra ordföranden i FN:s klimatpanel IPCC,, Rejendra Pachauri, på ett möte 2014. Arkivfoto.
Ottmar Edenhofer (till vänster) är ordförande i EU:s rådgivande instans kring klimatförändringarna, ESABCC. Här tillsammans med framlidne förra ordföranden i FN:s klimatpanel IPCC,, Rejendra Pachauri, på ett möte 2014. Arkivfoto. - Foto: Michael Sohn/AP/TT

Skynda på, manar EU:s klimatråd

Bort med subventionerna till fossila bränslen och ställ om jordbruket. Det är två av uppmaningarna från EU:s eget rådgivande klimatråd, ESABCC, i en ny rapport.


"EU har gjort stora framsteg på senare år för att stärka sitt klimatpolitiska ramverk. Men det är en kamp mot klockan för att bli klimatneutrala till år 2050 och vi har inte råd att nu luta oss tillbaka", konstaterar ordförande Ottmar Edenhofer i ett pressmeddelande.

I rapporten noteras bland annat att subventionerna till fossila bränslen på sistone legat kvar på samma nivå, snarare än att minska. Klimatrådgivarna vill nu se tydliga planer och tidtabeller för utfasningen ska gå till.

TT
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!