Motorcykelåkare med andningsskydd i Bangkok-trafiken. Luftkvaliteten i Bangkok bedöms med jämna mellanrum vara bland den sämsta av världens storstäder.
Motorcykelåkare med andningsskydd i Bangkok-trafiken. Luftkvaliteten i Bangkok bedöms med jämna mellanrum vara bland den sämsta av världens storstäder. - Foto: Sakchai Lalit/AP/TT

Nödåtgärder mot dålig luft beordras i Thailand

En thailändsk domstol beordrar regeringen att införa nödåtgärder för att stoppa de luftföroreningar som plågar miljontals invånare. Särskilt allvarligt är läget i Bangkok och Chiang Mai, där den dåliga luften drabbar turistindustrin.


Under årets första fyra månader lägger sig varje år ett tjockt lock av luftföroreningar över Chiang Mai i norra Thailand. För invånarna leder den dåliga luften till andningsproblem, hudsjukdomar och ögoninflammationer, och miljontals människor tvingas varje år att uppsöka vård.

Föroreningarna har nu blivit en angelägenhet för landets högsta ledning efter att en domstol i Chiang Mais beslutat att ge regeringen 90 dagar på sig för att presentera "förebyggande metoder för att lösa problemet både på kort och lång sikt".

Domstolen konstaterar också att landets tidigare regering under premiärminister Prayut Chan-O-Chas styre har misslyckats med att lösa problemet.

"De tilltalade har försummat sina plikter och agerat för långsamt", heter det i domstolsbeslutet.

Bakom föroreningarna ligger en kombination av skogsbränder, avgaser och den bränning av sockerrörsfält som många bönder runt om miljonstaden ägnar sig åt i samband med skörden.

Den dåliga luften i Chiang Mai och i stadens omgivande provinser har också fått stora konsekvenser för den viktiga turistindustrin, som larmat om minskade hotellbokningar, skriver Reuters.

Chiang Mai och landets huvudstad Bangkok placerar sig med jämna mellanrum på den lista över världens mest luftförorenade städer som publiceras av organisationen IQ Air, som bevakar situationen globalt.

Tidigt på fredagsmorgonen låg Bangkok på listans tionde plats.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!