Rök stiger från Gazaremsan under söndagen, som sett från södra Israel.
Rök stiger från Gazaremsan under söndagen, som sett från södra Israel. - Foto: Leo Correa/AP/TT

Nya anfall mot södra Gaza – många döda

Tiotals människor uppges ha blivit dödade i israeliska anfall mot staden Khan Yunis i södra Gaza. Anfallen fortsätter mot områden som har sagts vara säkra för flyende palestinier.


— Artillerielden har pågått utan avbrott sedan klockan fem i morse, säger 52-årige Yunis Abdel Razek till nyhetsbyrån AFP.

Tillsammans med sin familj har han sökt skydd i al-Aqsa-universitetet i Khan Yunis, som är den största staden i södra Gaza. För närvarande har de ingen möjlighet att ta sig därifrån.

— De sade att al-Mawasi-området skulle vara säkert, men de ljög, säger han, och syftar på ett område längs med kusten väster om Khan Yunis.

Hjälporganisation larmar

Uppgifter om att anfallen har orsakat död är samstämmiga. Enligt den israeliska tidningen Haaretz uppgifter har minst 40 personer dödats. Liknande uppgifter förs fram även av det palestinska nyhetsorganet Wafa.

Anfallet rapporteras ha skett vid en skola i västra Khan Yunis, varpå döda kroppar har förts till ett sjukhus. På det sjukhuset har 21-årige Mahdi Antar sökt skydd tillsammans med sin familj, och han vittnar för AFP om en rädsla att israeliska styrkor är på väg att storma anläggningen.

Hjälporganisationen Palestinska Röda Halvmånen (PRCS) meddelade på måndagsmorgonen att israeliska stridsvagnar rullade vid sjukhuset al-Amal, där PRCS verkar. Den larmade sedan om att inga av dess ambulanser kunde rycka ut från dess ambulanscentral, då området där den ligger är belägrat och israeliska soldater "tar sikte på alla som försöker röra sig i området".

I eller kring Khan Yunis vittnas det också om strider mellan israeliska soldater och stridande Hamas-medlemmar.

Hundratal dödade

Fler än 120 människor har dödats i israeliska anfall under det senaste dygnet, enligt en uppdaterad sammanställning från sjukvården i det Hamasstyrda området. Det totala dödstalet på den palestinska sidan i Gazakriget skrivs till 25 295 personer.

Det står sedan tidigare klart att 85 procent av Gazaremsans invånare – omkring 1,7 miljoner människor – har drivits på flykt i kriget. Enligt FN-beräkningar går var fjärde person utan mat i ett läge där Israel strängt begränsar inflödet av förnödenheter.

Israel hävdar att dess styrkor har dödat omkring 9 000 stridande motståndare, vilket är svårt eller omöjligt att verifiera. Enligt den amerikanska tidningen Wall Street Journal bedömer amerikansk underrättelsetjänst att "omkring 20 till 30 procent" av islamiströrelsens soldater har dödats.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!