Alice Weidel är en av två ledare i det tyska ytterhögerpartiet Alternativ för Tyskland. Arkivbild.
Alice Weidel är en av två ledare i det tyska ytterhögerpartiet Alternativ för Tyskland. Arkivbild. - Foto: Fabian Sommer/DPA via AP/TT

Tyska ytterhögerns ledare hyllar brexit

Storbritanniens utträde ur EU tjänar som en inspiration för Alice Weidel, som leder det tyska ytterhögerpartiet Alternativ för Tyskland (AFD). Hon öppnar för vad hon vill kalla ett "dexit".


— Det är en förebild för Tyskland, att man kan ta ett självständigt beslut på det viset, säger hon i en intervju med den brittiska tidningen Financial Times.

I första hand eftersträvar AFD att förändra EU inifrån och "begränsa EU-kommissionens makt", enligt Weidel. Men om de inte kommer nog långt i det kan man försöka få till stånd "en folkomröstning om 'dexit', ett tyskt utträde ur EU", understryker hon.

AFD har stigit i opinionen under en tid och är sedan sommaren 2023 Tyskland näst mest populära parti, med över 20 procents stöd i mätningarna. Stödet bland tyskarna för att en av EU:s grundpelare ska lämna unionen uppmäts dock som väldigt lågt.

Under de senaste dagarna har hundratusentals människor i Tyskland demonstrerat mot AFD. Grävande journalister vid nyhetssajten Correctiv avslöjade den 10 januari hur högt uppsatta AFD-politiker träffat bland annat högerextremister och företagsledare i ett ljusskyggt möte, där de diskuterat hur det kan göras möjligt att tvångsförvisa miljontals människor från Tyskland, även människor som har tyska medborgarskap.

TT
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!