Vetenskapsprofilen Bill Nye bredvid domedagsklockan, som likt förra året ligger på 90 sekunder kvar till midnatt.
Vetenskapsprofilen Bill Nye bredvid domedagsklockan, som likt förra året ligger på 90 sekunder kvar till midnatt. - Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

Domedagsklockan oförändrad – 90 sekunder kvar

Det är fortfarande 90 sekunder kvar till midnatt – det klockslag som symboliserar jordens undergång enligt den symboliska domedagsklockan.


För fyra år sedan ställdes klockan om från två minuter i midnatt till 100 sekunder före midnatt. 2021 och 2022 lämnades visaren kvar på samma tid, men i fjol kröp domedagen tio sekunder närmare. Det är det närmsta klockan varit total undergång i domedagsklockans 75-åriga historia.

I år lämnas bedömningen, som görs av ett råd av forskare och andra experter inom kärnteknik och klimatvetenskap i samarbete med tidskriften Bulletin of the Atomic Scientists (BAS), oförändrad från 2023, meddelar BAS.

Den nuvarande faran tillskrivs till stor del kriget i Ukraina och Rysslands hot om att använda kärnvapen. Klimatförändringar, biologiska hot såsom bland annat bakterier, virus och parasiter som kan användas i krigföring, samt omstörtande teknik – framförallt AI – bidrar också till den snara symboliska domedagen.

TT
/
Hot
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!