En grupp människor går över bron vid Zarjadjeparken i Moskva med ett av stadens värmeverk i bakgrunden. Många av de ryska värmeverken har den senaste tiden drabbats av haverier.
En grupp människor går över bron vid Zarjadjeparken i Moskva med ett av stadens värmeverk i bakgrunden. Många av de ryska värmeverken har den senaste tiden drabbats av haverier. - Foto: Aleksandr Zemlianitjenko/AP/TT

Frysande ryssar orosmoln inför presidentval

Tiotusentals ryssar fryser i iskalla hem – mitt under årets rekordvinter. För Putin kan den havererande värmeförsörjningen vara ett orosmoln inför vårens presidentval.


När Vladimir Putin för ett par veckor sedan besökte den sibiriska staden Chabarovsk välkomnades han av en liten grupp patriotiskt lagda ungdomar, som med skyltar i händerna varnade den ryske presidenten för den arktiska kylan.

"Snälla, bär en mössa", "Vladimir Vladimirovitj (Putin), det är kallt här" – och "Vi behöver er vid god hälsa", löd budskapen på några av skyltarna, skriver Politico.

Att temperaturen i Sibirien når rekordlåga nivåer tillhör förvisso inte ovanligheterna – men invånarna i Chabarovsk är långt ifrån de enda ryssar som hackar tänder under årets rekordkalla vinter.

Värmeförsörjningen i många ryska hem har de senaste månaderna havererat. Enligt Vladimir Milov, tidigare biträdande rysk energiminister och numera oppositionspolitiker, kan problemet härledas till Sovjettidens centraliserade energisektor.

— Fokus låg då på att generera billig värme och elektricitet för industrin – inte på medborgarnas behov, säger han till Politico.

20 000 utan värme – i 34 minusgrader

Centraliseringen av systemet gör också att konsekvenserna blir enorma när något går snett.

I Novosibirsk ledde tre spruckna ledningar i ett värmeverk utanför staden i januari till att hälften av de 1,5 miljoner invånarna blev utan värme – samtidigt som termometern visade 30 minusgrader, skriver Meduza.

Även i Podolsk, strax söder om Moskva, ledde ett tekniskt fel i en värmeanläggning i början av året till att 20 000 personer blev utan värme – samtidigt som 34 minusgrader uppmättes utomhus.

"Människor har kort minne"

Den havererande värmeförsörjningen blir också alltmer problematisk för Vladimir Putin. Inför presidentvalet i mars är Putin mån om att uppvisa en bild av ett välfungerande samhälle för de ryska väljarna, även om valet allmänt ses som en charad där utgången är given på förhand.

Kort efter haveriet i Podolsk beordrades Rysslands räddningsdepartement också att "vidta alla nödvändiga åtgärder" – och lokala myndigheter meddelade därefter att man fängslat cheferna för det lokala värmeverket för bristande säkerhetskontroll.

Att det groende missnöjet bland huttrande ryssar skulle få några vidare konsekvenser för landets framtida styre betvivlas dock av Vladimir Milov.

— Människor har kort minne. Och efter vintern kommer våren, säger den tidigare biträdande energiministern till Politico.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!