Avrättningen av Kenneth Smith tog omkring 22 minuter.
Avrättningen av Kenneth Smith tog omkring 22 minuter. - Foto: AP/TT

Kenneth Smith avrättades med kvävgas – dog efter 22 minuter

Högsta domstolen gav klartecken och kort därefter avrättades en dödsdömd 58-årig man med kvävgas i ett fängelse i Alabama. Det var landets första avrättning med kvävgas och den tog 22 minuter.


Kenneth Eugene Smith var dömd till döden för mord. Han fick en andningsmask över näsa och mun i vilken syret ersattes med kväve.

Avrättningen tog omkring 22 minuter och enligt AP verkade Smith vara vid medvetande under flera minuter. Under minst två minuter låg han och skakade på den brits som han var fastspänd vid och drog i remmarna som höll honom fast.

Kenneth Smith Andades

Därefter andades han tungt i flera minuter tills andningen helt upphörde.

Enligt myndigheterna dödförklarades Smith klockan 20.25 lokal tid.

Alabama hade förutspått att kvävgasen skulle orsaka medvetslöshet inom några sekunder och död inom några minuter. Statsåklagaren Steve Marshall säger att kvävgas "var tänkt att vara - och har nu visat sig vara - en effektiv och human avrättningsmetod."

Som förväntat

Alabamas fängelseansvarige, John Q. Hamm, fick efter avrättningen frågor om att Smith skakade på britsen och svarade att det verkade vara "ofrivilliga rörelser".

— Det var som vi förväntat oss och var i linje med de biverkningar som vi sett eller undersökt. Inget var utöver det vanliga eller annat än vad vi förväntade oss, sade John Q. Hamm.

Alabama gjorde redan 2022 ett försök att avrätta Smith men misslyckades. Han skulle då avrättas med en dödlig injektion men försöket avbröts eftersom ansvariga inte lyckades ansluta det intravenösa droppet.

Den avrättade mannens advokater hade försökt stoppa avrättningen med hänvisning till att metoden aldrig prövats och att deras klient skulle bli försökskanin. Alabama hävdade dock att metoden är human.

HD oenig

Tre domare i Högsta domstolen var skiljaktiga i beslutet att tillåta kvävgasavrättningen. En av dem, Sonia Sotomayor, skrev i beslutet att Alabama har valt Smith som försökskanin för att testa en oprövad avrättningsmetod. "Världen tittar på", skriver hon i förklaringen till sitt ställningstagande.

Det är första gången sedan 1982 en ny avrättningsmetod används i USA. Då, för drygt 40 år sedan, introducerades dödliga injektioner och det är nu den vanligaste avrättningsmetoden i landet.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!