Ekolodsbilen visar vad en grupp djuphavsutforskare tror är Amelia Earharts flygplan av typen Lockheed 10-E Electra.
Ekolodsbilen visar vad en grupp djuphavsutforskare tror är Amelia Earharts flygplan av typen Lockheed 10-E Electra. - Foto: AFP/Handout/Deep Sea Vision/TT

Mytiskt plan kan ha hittats – efter 85 år

En grupp djuphavsutforskare tror sig ha hittat flygplanet tillhörande den amerikanska flygpionjären Amelia Earhart. Planet försvann över Stilla havet under en jorden runt-flygning 1937.


Fakta: Amelia Earhart

Föddes i Kansas 1897. Som 20-åring övergav hon sina studier, tog en kurs i akutmedicin och frivilligarbetade med soldater som skadats i första världskriget.

Hennes första flygresa som passagerare, 1920, var tio minuter lång och kostade tio dollar. "När jag hade kommit 60–90 meter upp i luften visste jag att jag var tvungen att flyga", skrev Earhart senare i boken Last flight.

1932 blev hon den första kvinnan att genomföra en soloflygning över Atlanten. Tre år senare genomförde hon den första soloflygningen någonsin från Hawaii till det amerikanska fastlandet.

Hon var den första ordföranden för organisationen Ninety-Nines, en sammanslutning av kvinnliga piloter. Earhart var också medlem i kvinnoorganisationen NWP och uppmanade personligen USA:s president Herbert Hoover att lagstifta om jämställdhet mellan kvinnor och män.

Källor: Amelia Earhart Museum, NWP

Upptäckten gjordes på närmare 5 000 meters djup efter en omfattande sökexpedition väster om Howlandön, en atoll mellan Australien och Hawaii i Stilla havet.

Med hjälp av en undervattenfarkost har dykexpeditionen fått med sig en suddig ekolodsbild från djupet. Den sägs visa konturer som stämmer överens med de unika dubbla stjärtvingarna som fanns på Earharts försvunna flygplan, enligt utforskarna.

Även storleken stämmer överens med flygplansmodellen, hävdar de.

Kartan visar Howlandön i Stilla havet där en sökexpedition tror sig ha hittat Amelia Earharts försvunna flygplan.

Teori om tidsmiss

Amelia Earhart var första kvinna att genomföra en soloflygning över Atlanten. Hon var också första pilot att soloflyga från Hawaii till det amerikanska fastlandet.

Vad som hände henne den 2 juli 1937 är ännu ett mysterium. Earhart hade då tänkt bli första kvinna att flyga jorden runt, men hennes flygplan nådde aldrig fram till Howlandön, dit det var på väg efter att ha lyft från Lae i Papua Nya Guinea.

Många olika teorier har spunnits på planets försvinnande. Men den etablerade uppfattningen är att Earhart, 39, och navigatören Fred Noonan, 44, fick slut på bränsle och kraschade i havet.

Rutten på omkring 4 000 kilometer var en av de sista etapperna på den episka resan.

Företaget bakom expeditionen valde att tillämpa en teori som går ut på att navigatören Noonan glömde att vända tillbaka kalendern när de flög över tidszonerna – så att de navigerade ungefär 100 kilometer längre västerut än avsett.

Sökte hela hösten

Utforskningen har letts av den amerikanske entreprenören Tony Romeo. Han och hans besättning säger sig ha studerat omkring 13 500 kvadratkilometer av Stilla havets botten under ungefär 100 dagar, med start i september förra året.

Till sin hjälp hade de en undervattensdrönare med förmåga att nå de allra mest svåråtkomliga havsdjupen.

Det var först i december, när de gick igenom insamlad data, som de fastnade vid en suddig kontur.

— I slutänden fick vi fram en bild av ett mål som vi väldigt starkt tror är Amelias flygplan, säger Romeo till AP.

Marinarkeologer som nyhetsbyrån har talat med vill se mer innan de slår fast vad det är som har hittats på botten. I ett nästa steg vill utforskarna skicka ned en kamera för att närmare undersöka det eventuella flygplanet.

Amelia Earhart och navigatören Fred Noonan innan den sista episka resan.
TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!