De republikanska representanthusledamöterna Marjorie Taylor Greene och Clay Higgins vid tisdagens utskottsmöte.
De republikanska representanthusledamöterna Marjorie Taylor Greene och Clay Higgins vid tisdagens utskottsmöte. - Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT

Republikaner vill ställa minister inför riksrätt

Republikaner i USA:s kongress drar igång ett förfarande för att ställa ministern med ansvar för inrikes säkerhet inför riksrätt. Gränsfrågan hålls högt på dagordningen när valrörelsen tar fart.


Ministern Alejandro Mayorkas anklagas för att "medvetet och systematiskt" ha underlåtit att hålla landets gräns säker. När representanthusets utskott för inrikes säkerhet sammanträdde på tisdagen antogs två förslag om att låta hela representanthuset rösta om ett riksrättsförfarande.

— Vi kan inte låta den här mannen (Mayorkas) fortsätta i sitt ämbete, sade utskottets ordförande, Tennessee-republikanen Mark Green.

Ovanligt tilltag

Utskottets ledamöter röstade enligt partilinjerna: 18 republikaner för och 15 demokrater emot.

Alejandro Mayorkas anklagas dels för att inte ha följt USA:s migrationslagstiftning i ett läge där rekordmånga migranter kommit till gränsen och dels för att ha gett vilseledande uttalanden om säkerhetsläget vid gränsen.

Inför representanthusutskottets sammanträde vände sig ministern till dess ledamöter i ett brev där han manade dem till samarbete.

Formella anklagelser av detta slag har inte riktats mot en sittande minister på nästan 150 år. Representanthuset kan rösta om ett riksrättsåtal redan nästa vecka. Om det får grönt ljus så går det vidare för behandling i senaten.

"Trump-jippo"

Republikanerna har migrations- och gränsfrågor högt på dagordningen inför höstens presidentval och visade en enad front i vad demokratpolitiker beskriver som jippo av republikaner som följer Donald Trump.

I senaten ligger de två partierna däremot i långdragna förhandlingar om ett gemensamt migrationspaket.

— Jag har gjort allt jag kan, sade president Joe Biden om låsningarna vid ett kampanjmöte i South Carolina där han sade sig vara beredd att agera om han får befogenheterna.

Donald Trump gav sin syn på saken vid ett kampanjmöte i Las Vegas i helgen:

— Jag ser hellre inget avtal alls än ett dåligt avtal.

USA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet, Alejandro Mayorkas, riskerar att ställas inför ett riksrättsåtal i kongressen. Den här bilden togs den 18 januari.
TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!