Palestinier som tvingats fly hämtar vatten i Rafah. Arkivbild.
Palestinier som tvingats fly hämtar vatten i Rafah. Arkivbild. - Foto: Fatima Shbair/AP/TT

FN: Kriget gör Gaza obeboeligt

WHO varnar för att människor svälter ihjäl i Gaza, och FN uppger att runt hälften av byggnaderna i landremsan har skadats eller förstörts i kriget. Just nu är Gaza obeboeligt, säger Rami Alazzeh, ekonom vid FN:s handelsorgan Unctad.


Sedan Gazakrigets utbrott i oktober, efter terrorstämplade Hamas attack mot Israel, har levnadsförhållandena i Gaza blivit dramatiskt mycket sämre, enligt FN.

— Den nya informationen visar att 50 procent av byggnaderna i Gaza är (skadade eller) förstörda, säger Rami Alazzeh som är ekonom med fokus på stöd till det palestinska folket.

Han varnar för att "ju längre dessa (militära) insatser i Gaza pågår . . . desto allvarligare kommer konsekvenserna bli".

Samtidigt svälter befolkningen i Gaza på grund av begränsningarna som införts för det humanitära stödet, enligt Världshälsoorganisationens (WHO) krischef Michael Ryan.

— Det här är en befolkning som svälter ihjäl, det är en befolkning som pressas till det yttersta och de är inte parter i den här konflikten . . . och de borde skyddas, likaså deras sjukvårdsinrättningar, säger Ryan på en pressträff.

Antalet kalorier som människorna i Gaza får i sig har kraftigt gått ned och näringsinnehållet har försämrats.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!