Pakistanska valarbetare förbereder sig inför torsdagens parlamentsval. Bilden är från i onsdags.
Pakistanska valarbetare förbereder sig inför torsdagens parlamentsval. Bilden är från i onsdags. - Foto: K.M. Chaudary/AP/TT

Mobilnät nedstängt när Pakistan går till val

Pakistan har stängt av tjänster i mobilnätet i samband med att vallokalerna öppnat på torsdagen, uppger landets inrikesdepartement. Orsaken sägs vara ett behov att "upprätthålla lag och ordning", enligt ett uttalande.


Minst 28 personer dödades i två sprängdåd vid två valkontor i Baluchistan i onsdags, trots att säkerhetspådraget varit gigantiskt inför torsdagens parlamentsval. Terrorrörelsen IS har tagit på sig attackerna.

Tiotusentals poliser och paramilitära styrkor har placerats ut vid vallokaler på torsdagen.

"Säkerhetsåtgärder är avgörande för att upprätthålla lag och ordning och för att hantera potentiella hot", uppger en talesperson för inrikesdepartementet.

AFP rapporterar att deras journalister i huvudstaden Islamabad inte kom åt internet på sina mobiltelefoner samtidigt som vallokalerna öppnat klockan åtta på torsdagsmorgonen.

Så många som 44 politiska partier ställer upp i valet. På spel står 266 mandat i parlamentets underhus. Ytterligare 70 av mandaten är reserverade för kvinnor och religiösa minoriteter.

Efter valet kommer kommer det nya parlamentet att utse landets nästa premiärminister.

Den populäre oppositionspolitikern och före detta premiärministern Imran Khan har förbjudits att ställa upp i valet. Sedan i slutet av januari har domarna duggat tätt mot den tidigare cricketstjärnan, som dömts till flera långa fängelsestraff för bland annat korruption.

Khan avsattes 2022 genom en misstroendeomröstning sedan han kommit på kant med den mäktiga militärledningen i Pakistan.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!