En kvinna förs in i en ambulans efter skjutningen vid centralstationen i Kansas City i delstaten Missouri.
En kvinna förs in i en ambulans efter skjutningen vid centralstationen i Kansas City i delstaten Missouri. - Foto: Charlie Riedel/AP/TT

"Vapen, polis, spring" – panikscener vid parad

På ett ögonblick förvandlades festen till kaos. Flera personer vårdas för livshotande skador efter masskjutningen i närheten av Super Bowl-paraden i Kansas City. Minst en person är död och tre har gripits.


En tvåbarnsmamma som jobbade på en lokal radiostation dödades när en eller flera gärningsmän öppnade eld i samband med firandet av Kansas City Chiefs seger i Super Bowl, finalmatchen i den amerikanska NFL-fotbollen.

En vän till den dödade kvinnan säger till CNN att han flydde med sin femåriga dotter när de hörde skrik och såg en flodvåg av människor komma emot dem.

— Jag förstod inte exakt vad som hände, men människor skrek "vapen, polis, spring", säger Manny Abarca.

Hans femåriga dotter skötte sig "enligt regelverket", säger Abarca, och sade till sin pappa att "det är som övningarna".

Tre gripna

Ytterligare över 20 personer, bland dem ett tiotal barn, skadades. Tre personer har gripits men omständigheterna är till stor del ännu oklara.

På sociala medier sprids videoklipp på panikartade scener – människor som springer för livet, skriker och hukar sig av skräck. I en video ses två personer jaga och tackla en till synes beväpnad man.

Vissa av de skadade ådrog sig sina skador i samband med paniken som uppstod när tusentals människor försökte lämna platsen samtidigt.

En polis betraktar förödelsen efter masskjutningen vid paraden.

"Ingenting är säkert"

President Joe Biden säger i ett uttalande att tragedin "skär djupt i den amerikanska själen" och uppmanar kongressen att göra mer för att förebygga vapenvåldet.

Kansas Citys borgmästare Quinton Lucas, som själv tvingades fly under skottlossningen, konstaterar att skjutningen kunde ske trots att fler än 800 poliser fanns på platsen.

— Parader, demonstrationer, skolor, biografer. Det verkar som att nästan ingenting är säkert, säger han.

Kansas City är en av många städer i USA som plågas av ett omfattande vapenvåld. Fjolårets 182 mord innebar ett dystert rekord för staden.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!