Palestinier som flytt Khan Yunis anländer till Rafah på onsdagen.
Palestinier som flytt Khan Yunis anländer till Rafah på onsdagen. - Foto: Hatem Ali/AP/TT

Israel stormar sjukhus i Gaza – gräver upp gravar

Israel har stormat Nassersjukhuset i Khan Yunis i Gazaremsan. Enligt Israel ska döda gisslantagna finnas i byggnaden, där tusentals palestinier på flykt har sökt skydd. Patienter har beordrats evakuering, men för de som får intensivvård beskrivs situationen som kritisk.


Medier rapporterar om kraftig eldgivning och många israeliska soldater inne i sjukhuset, som är det största i södra Gaza. Enligt Al Jazeeras reporter på plats har flera personer skadats i angreppet. Reportern beskriver hur personal på sjukhuset radats upp och fått sina händer bakbundna.

Israels militär (IDF) bekräftar på X att de har specialstyrkor på plats inne i Nasser. Enligt ett uttalande har IDF trovärdig information om att döda gisslantagna israeler ska finnas i byggnaden och säger sig vara på jakt efter milismän från Hamas som gömt sig bland civila. Israel anklagar regelbundet Hamas för att gömma stridande i sjukhus och annan civil infrastruktur.

Beordrats evakuering

IDF hade tidigare gett personal och patienter en tidsfrist till klockan sju på torsdagsmorgonen, Gazatid, för att evakuera platsen. Tusentals civila palestinier har den senaste tiden sökt skydd på sjukhuset. Många har lämnat, men andra uppges inte ha någon annanstans att ta vägen eller vara för skadade för att ge sig av.

En palestinsk kvinna med sin skadade dotter i knät på Nassersjukhuset i januari.

Enligt Gazas Hamasstyrda hälsodepartement har Israel stormat sjukhusets ambulansgarage – där palestinier på flykt hade satt upp sina tält – och börjat gräva upp massgravar inuti komplexet.

Al Jazeera rapporterar att patienter beordrats att förflytta sig till en äldre del av sjukhuset som sägs sakna nödvändig utrustning. Bland dem finns gamla, nyfödda, patienter som behöver ventilatorer och människor med svåra brännskador. Enligt en talesperson för hälsodepartementet är situationen kritisk för patienter som får intensivvård.

Rafah står på tur

Palestinska Röda Halvmånen skriver på X att det även pågår kraftiga strider i närheten av ytterligare ett sjukhus i Khan Yunis. Staden, som är Gazaremsans näst största, står i väntan på Israels planerade offensiv mot Rafah fortsatt i fokus för IDF.

De senaste veckorna har mängder av palestinier flytt Khan Yunis och tagit sig till Rafah. Trots alltmer desperata varningar från världssamfundet står Israel fast vid sin plan på att inta staden.

"Vi ska slåss tills vi når en fullständig seger. Detta innebär en kraftfull offensiv även i Rafah, efter att vi tillåtit den civila befolkningen att lämna slagfälten", säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i ett uttalande på meddelandetjänsten Telegram.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!