Israeliska soldater framför Unrwas högkvarter i Gaza i februari.
Israeliska soldater framför Unrwas högkvarter i Gaza i februari. - Foto: Ariel Schalit/AP/TT

Larmet: Unrwa inför existentiellt hot

Från och med nästa månad går FN:s flyktingorgan Unrwa back – om inte de länder som håller inne sitt stöd återupptar finansieringen. Men Irland går mot strömmen och ökar sitt bidrag.


— Vår verksamhet kommer att äventyras från och med mars, men april blir den månad då vi kommer att gå riktigt, riktigt mycket back, säger Unrwa-chefen Philippe Lazzarini under ett besök i Dublin.

Efter de israeliska anklagelserna om att tolv av Unrwas 13 000 anställda i Gaza deltog i terrorstämplade Hamas attack den 7 oktober har flera länder – däribland Sverige, USA och Storbritannien – strypt sitt stöd till organisationen. Enligt Lazzarini är nu Unrwa nära att gå under på grund av det negativa kassaflödet. Underskottet beräknas till motsvarande drygt 4,6 miljarder svenska kronor.

Irland går, precis som Norge och Spanien tidigare gjort, dock mot strömmen och väljer att öka sitt stöd till Unrwa med runt 20 miljoner euro. Under en gemensam pressträff med Lazzarini uppmanar Irlands utrikesminister Micheál Martin fler länder att återuppta finansieringen, rapporterar irländska RTE.

— Vid en så riskabel tidpunkt vore det obegripligt att låta Unrwa kollapsa. Folk världen över behöver vakna angående detta, säger Martin.

De Unrwa-medarbetare som Israel har anklagat för terrorism har avskedats och en utredning pågår. Inga bevis har hittills presenterats.

TT
/
/
/
Hot
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!