Israels utrikesminister Israel Katz. Arkivbild.
Israels utrikesminister Israel Katz. Arkivbild. - Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Israel: Offensiv ska samordnas med Egypten

Israels utrikesminister Israel Katz lovar att samordna med Egypten innan en militär offensiv inleds i gränsstaden Rafah i Gaza. Vi kommer att verka i Rafah efter att vi samordnat med Egypten, säger Katz.


Katz betonar att Israel och Egypten är "allierade".

— Vi har fredsavtal med Egypten och vi kommer att verka på ett sätt som inte skadar de egyptiska intressena.

Egypten uppges bygga ett stort flyktingläger i öknen omgivet av höga betongmurar, rapporterar The Wall Street Journal. Bygget är en beredskapsåtgärd inför en möjlig israelisk markoffensiv mot gränsstaden i södra Gaza, uppger källor för tidningen.

Satellitbilder visar hur mark i området röjts mellan den 4 och 14 februari, enligt tidningen. Men lokala egyptiska myndigheter förnekade på torsdagen att det rör sig om ett flyktingläger för palestinier.

Trots varningar från världssamfundet har Israel stått fast vid sin plan på en storskalig markoffensiv mot Rafah, där över en miljon palestinier har sökt skydd.

Egypten befarar att en offensiv skulle driva hundratusentals fördrivna palestinier över gränsen, och har hotat med att i så fall avbryta landets flera decennier gamla fredsavtal med Israel.

Satellitbilder visar hur mark i området röjts mellan den 4 och 14 februari. Bilden är från 15 februari.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!